Janša se pridružio Orbanu i Dudi u blokadi plana obnove EU

Svet 18. nov. 202012:18
Podeli:
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Slovenački premijer pružio je podršku Madjarskoj i Poljskoj u njihovom sukobu sa EU i takođe osudio mehanizam koji vezuje davanje sredstava Unije za poštovanje vladavine prava.

„Samo nezavisno sudsko telo može da kaže šta je vladavina prava, ne politička većina“, napisao je Janez Janša u pismu upućenom juče predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu u koje je agencija Frans pres imala uvid.

Pročitajte još:

Slovenija se na sastanku predstavnika EU u ponedeljak nije pridružila Madjarskoj i Poljskoj kada su one blokirale usvajanju budžeta i plana obnove EU zbog mehanizma uslovljavanja davanja sredstava sa poštovanjem vladavine prava.

Međutim, taj Janšin stav ukazuje na teške pregovore sutra na virtuelnom samitu EU na kome će se to najverovatnije raspravljati mada je on zvanično posvećen borbi protiv koronavirusa.

U pismu upućenom šefu Evropskog saveta Janša, blizak saradnik mađarskog premijera Viktora Orbana osudio je „dvostruke aršine“.

Evropski šefovi država i vlada složili su se u julu, posle maratonskih pregovora koji su trajali četiri dana i četiri noći oko plana obnove radi suočavanja sa krizom izazvanom koronavirusom. Plan predviđa 750 milijardi evra pomoći koji se nadovezuje na višegodišnji budžet Unije od 2021-2021. od preko 1.000 milijardi evra.

„Dilema pred nama je vrlo jednostavna. Poštovanje sporazum iz jula je odgovoran pristup za budućnost EU. Nepoštovanje ne bi bio“, zaključio je Janša u pismu koje ima četiri strane.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar