Janša: Rano je da se učenici vrate u škole

Svet 06. jan. 202122:46
Podeli:
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

"U Sloveniji još uvek ne postoje uslovi za okončanje učenja na daljinu i vraćanje učenika u nastavu", rekao je slovenački premijer Janez Janša na sastanku sa direktorima škola u sredu. "Ako se svi pridržavaju protivepidemijskih mera, to bi se moglo očekivati tek krajem ovog meseca“, rekao je on.

Prema Janši, ocena vlade i epidemiologa i dalje važi da delimično otvaranje škola dolazi u obzir samo  kada sedmodnevni broj noviih infekcija na sto hiljada stanovnika padne na manje od hiljadu i kada u bolnicama bude manje od hiljadu obolelih od covid-19.

„Za sada ni Slovenija u celini ni bilo koja regija ne ispunjavaju ovaj uslov,“ rekao je Janša.

„Ako se svi pridržavaju protivepidemijskih mera, to bi se moglo očekivati tek krajem ovog meseca“, rekao je on.

U slučaju da se to postigne, otvorili bi se samo vrtići i odeljenja u osnovnim školama.

„Treba da još duže čekamo otvaranje viših razreda osnovnih i srednjih škola“, upozorio je slovenački premijer na sastanku direktore škola.

„Ako idemo na rano otvaranje obrazovnog procesa, što neki zaposleni u obrazovanju očekuju, to bi predstavljalo preveliki zdravstveni rizik i nakon dve nedelje mogla bi se ponoviti ona situacija koju smo već prošli, sa velikim brojem zaraženih.

U slučaju otvaranja škola, Janša insistira na strogom epidemiološkom okviru i držanju dece u izolovanim „balonima“ kako nebi ometala decu iz različitih odeljenja i grupa, što bi prouzrokovalo širenje virusa u populaciji.

Međutim, direktori škola i pedagozi na sastanku su uputili kritične primedbe Janši i vladi zbog navodnog prevremenog zatvaranja škola i uvođenja onlajn nastave i nedostatka komunikacije sa strukom, jer su kako je rečeno, vlada i njeni epidemiolozi preduzeli mere bez konsultacija sa zainteresovanim stranama.

Slovenija je 28. decembra ponovo privremeno dozvolila rad pijaca, trafika i frizerskih salona, a taj će režim mera ostati na snazi do 4. januara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar