Janša: Nisam nacionalista nego patriota

Svet 18. jul. 202115:59
Podeli:
Foto: Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da nije nacionalista ili populista, nego patriota koji voli svoju zemlju i da je zbog toga na meti kritika leve opozicije i nevladinih udruženja.

Pročitajte još:

„Ako danas kažeš da si ponosan na Sloveniju, na svoj narod i njegove uspehe, brzo te proglase za nacionalistu ili barem populistu“, rekao je Janša u razgovoru za katolicki Radio Ognjišce, prenosi Hina.

On je ocenio da takvom propagandom, kako je naveo, „leva nomenklatura“ koja pre 30 godina nije bila za samostalnu Sloveniju radi sve kako bi izazvala nacionalne podele.

„Jer ljubav prema domovini je ono što nas ujedinjuje, bez patriotizma i privrženosti svom identitetu mali bi narodi postepeno nestali. S druge strane, slovenačka levica želi da podeli narod kako bi njime lakše manipulisala i lovila u mutnom“, rekao je Janša.

Prema njegovom mišljenju, levica istrajava na stavu da je za njih bolje ako je stanje kada je reč o epidemiji lošije. Istakao je da je to je nedržavotvorna, kratkovida i bezumna politika i da je prvenstveno štetna za narod i državu.

Janša smatra da se u Sloveniji događa svojevrsni pokušaj oživljavanja levičarske ideologije, jer se slave vremena iz bivšeg režima koji je grubo kršio ljudska prava i slobode.

„A to je vrlo opasno u demokratiji koja je poput naše relativno mlada, pa stoga i ranjiva“, rekao je Janša.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar