Janša gura prst u oko Si Đinpingu i to bi moglo loše da se završi

Svet 19. jan. 202221:35
Podeli:
Foto: Shutterstock, Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia, Tayfun Salci / Zuma Press / Profimedia

Slovenija je postala poslednja u nizu država koja je napala Kinu zbog Tajvana, sa planovima da ojača trgovinske veze sa vlastima na tom ostrvu, piše Politiko.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana potvrdilo je u utorak planove sa balkanskom nacijom da ostvore trgovinske kancelarije na obe teritorije, što je u ponedeljak najavio slovenačni premijer Janez Janša. Ovaj potez preti da dodatno podstakne tenzije u EU sa Pekingom zbog otopljavanja diplomatskih odnosa Litvanije sa Tajpejem, što je navelo Kinu da uvde strogi trgovinski embargo.

Govoreći o Tajvanu kao o „demokratskoj zemlji“, Janša je rekao da Slovenija i Tajvan „rade na uspostavljanju razmene predstavnika“ i dodao da „naravno da to nije nivo ambasada. To bi bio isti nivo koji mnoge zemlje članice EU imaju sa Tajvanom“.

Janša je takođe rekao da će podržati "suverenu odluku" Tajvana ako "žele da žive nezavisno".

Janz Janša Foto: EPA-EFE/Geert Vanden Wijngaert

Kineska vlada još nije javno komentarisala Janšine primedbe, ali je u više navrata upozoravala zemlje EU da diplomatski ne priznaju Tajvan u okviru politike "jedne Kine" koja samoupravno ostrvo smatra svojim delom teritorije, prenosi Politiko.

Takođe je pojačala vojne pretnje Tajvanu poslednjih meseci, pošto tamošnja sadašnja vlada teži više za nezavisnost.

Janša je kritikovao odgovor Pekinga na odnose Litvanije sa Tajvanom kao "zastrašujući" i "smešan". Prošlog avgusta, Viljnus je odobrio zahtev Tajvana da se u zemlji osnuje "tajvansko" predstavništvo, ali je korišćenje tog imena uvredilo Peking koji umesto toga preferira naziv "Tajpej".

"Iskreno govoreći, velika većina zemalja članica EU ima neku vrstu predstavništava sa Tajvanom. I Litvanija nije izuzetak", rekao je Janša.

"Postoje neke male razlike u imenovanju, ali to nije bitno. Mislim da je Kina protestovala svaki put kada bi neke evropske zemlje uspostavile takve kancelarije ali nikada nisu išle tako daleko kao u ovom slučaju i to je zastrašujuće, zastrašujuće je. Pokušavaju da izoluju zemlju, malu zemlju, koja se takođe borila za svoju nezavisnost pre 30 godina", dodao je on.

Si Djiping
Si Đinping Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

On je dodao da stalne pretnje Kine Viljnusu - uključujući njenu de fakto zabranu najvećeg dela trgovine odatle, kao i pritisak na druge kompanije EU koje posluju sa Litvanijom - neće odvratiti Sloveniju u njenim planovima.

"Formalno, Evropska unija podržava Litvaniju. Bilo kakav pritisak na Litvaniju i neke druge zemlje u Evropi neće koristi kineskoj vladi", rekao je Janša.

"Dobri odnosi, dobri trgovinski odnosi su u zajedničkim interesima. Ako jedna strana pokušava da povredi ove odnose, možda bi mobli imati koristi kratkoročno, ali dugovečno, svi su gubitnici", dodao je on.

Janša, međutim, nije želeo da kaže da li Slovenija planira da ostane deo takozvane grupe 16+1 koju predvodi Peking i koja uključuje zemlje Centralne i Istočne Evrope, ali iz koje je Litvanija izašla prošle godine.

On se takođe osvrnuo na početno postupanje Pekinga sa pandemijom koronavirusa.

"Sigurno znamo da se Kina nije u početku ponašala dobronamerno. Nismo bili obaveštene šta se zaista dešava", rekao je Janša.

"Mislim da moramo da razgovaramo o ovom pitanjama i da pozovemo na odgovornost kineske vlasti", dodao je on.

Tajvan, Kina, Tajvanska, Kineska, zastava, zastave, pesnica, pesnice
Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO: Eksplozija gasa u Šen Jangu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar