Janša: Borićemo se protiv dvostrukih standarda u EU

Svet 26. jun. 202109:19
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Premijer Janez Janša, nakon što je Slovenija preuzela predsedavanje EU od Portugala, poručio je da će se njegova zemlja boriti protiv dvostrukih standarda u Uniji.

Pročitajte još:

On je na ceremoniji povodom Dana državnosti simbolično preuzeo predsedavanje EU od portugalskog ministra spoljnih poslova Augušta Santuša Silve i rekao da Slovenija, pošto drugi put predsedava Unijom, ima određeno iskustvo sa vođenjem takvih zajednica.

„Znamo šta funkcioniše, a šta ne, znamo da su dvostruki standardi put ka raspadu i borićemo se za jednaka pravila za sve“, naglasio je Janša.

Zahvalivši portugalskom predsedavanju EU na, kako je rekao, „izvanrednom radu“ u teškim okolnostima, Janša je rekao da će Slovenija učiniti sve da postpandemijski oporavak bude brz i efikasan i da se što pre postave temelji za stratešku autonomiju Unije.

On je podvukao da je vizija Slovenije i EU zasnovana na slobodnom izražavanju mišljenja, visokim standardima zaštite ljudskih prava i vladavine zakona, koji podrazumevaju jednaka pravila za sve.

Janšinim obraćanjem završena je u petak dvosatna ceremonija nacionalnog Dana državnosti, na kojoj su učestvovali najviši slovenački zavničnici i političari, verski lideri, kao i visoki gosti iz susednih država i EU.

Svečanošću je obeležena 30. godišnjica slovenačke državnosti, ali i predstojeće predsedavanje Savetom EU, koje formalno započinje 1. jula.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar