Jak grad u delovima Hrvatske: „Jezivo, svi automobili su razbijeni“

Svet 25. maj. 202219:24
Podeli:
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Jak grad danas popodne je pogodio područje Huma na Sutli, Pregrade, Mačlja i okolinu. Nevreme je pogodilo i varaždinsko područje.

Šteta tek treba da se proceni, ali, kako kažu meštani Zagorja, gde je pala, šteta na usevima je totalna, a osim useva oštećena su i neka stakla, pre svega automobili, prenosi Zagorje.com.

„Strašno, šta je bilo. Užas i užas. U životu to nisam video, grad je bio veličine krompira. U centru opštine sva kola su razbijena, nije za popravku, samo da se menjaju. Idem sada na teren da vidim kako je u ostalim delovima Huma na Sutli“, rekao je za Zagorje International direktor Huma na Sutli Zvonko Jutriša.

Nešto posle 17 sati šire varaždinsko područje pogodilo je snažno nevreme praćeno vetrom i gradom, javlja Aktualno.com.

Komadi leda na momente su bili veličine oraha, a na kraće vreme prekrili su travnjake i puteve.

Narandžasti alarm za kontinentalnu Hrvatsku

Sa severozapada se tokom poslepodneva u celoj zemlji očekuje postepeno povećanje oblačnosti, a na kopnu povremeno s kišom i grmljavinom. Prema večeri, uz jači razvoj oblačnosti, lokalno izraženi pljuskovi ili grmljavina verovatni su prvenstveno u severozapadnim i severnim krajevima, a uveče i u Slavoniji.

Vetar slab do umeren jugozapadni, uveče severni, prolazeći sa jakim udarima. Na Jadranu slabo i umereno, na otvorenom ponegde i vrlo južno. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 26 do 31°C.

Meteoalarm je izdao narandžasto upozorenje za Slavoniju i centralnu Hrvatsku zbog moguće jake grmljavine i vetra. Zbog mogućeg lošeg vremena Hrvatski Telekom je obavestio korisnike da zaštite svoju opremu.

"Danas se očekuje grmljavina u vašem području. Da biste zaštitili svoje uređaje, preporučujemo vam da isključite telefon i kabl za napajanje iz utičnica", rekli su oni.

Jako nevreme pogodilo je i Sloveniju

Oko 16.30 istočne i severoistočne delove Slovenije zahvatilo je jako nevreme sa obilnim padavinama, gradom i jakim vetrom. Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije (Arso) je zbog toga objavila narandžasti alarm.

Kako prenosi portal Neurje.si, sistem jakih superćelijskih oluja oko 16.30 sati prešao je severoistočni deo zemlje. Najgore je bilo na području Prekmurja, Prlekije i Haloza. Borbe su se vodile i u Rogaškoj Slatini. Oluja se kreće ka Mađarskoj.

Uprava zaštite i spasavanja je do 18 časova zabeležila 49 događaja. Najveći broj njih zabeležen je na području Pomurja, njih 24. Oštećen je veliki broj krovova. Na terenu su aktivirane 24 vatrogasne jedinice, a intervencije su i dalje u toku.

***

BONUS VIDEO: Veliko nevreme u Obrenovcu

Komentari

Vaš komentar