Izveštaj o Cetinju: Odlučivanju prisustvovali oni kojima tu nije bilo mesto

Svet 12. okt. 202110:48
Podeli:
Crna Gora, Cetinje, Podgorica, ustoličenje mitropolita Joanikija
Foto: E-Stock/Petar Jovanović/TANJUG/ZORAN ZESTIC/AP Photo/Risto Bozovic/Vojislav Milovančević/Nova.rs

Osobe kojima tu nije bilo mesto i koje nisu u lancu odgovornosti, prisustvovale su sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-pimorskog Joanikija, prenose Vijesti.

To je, prema informacijama Vijesti, konstatovala Komisija Vladinog Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) bezbednosnih službi, u Izveštaju o rezultatima postupanja sektora bezbednosti tokom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju.

Sagovornici Vijesti tvrde da je isto telo utvrdilo i da je situaciju dodatno usložnila činjenica da su se ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin protivili ustoličenju na Cetinju:

POGLEDAJTE JOŠ:

”I što su, pozivajuću se na procene Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i UP, tražili da se ustoličenje izmesti ili odloži”.

Uprkos svemu tome, Komisija je, tvrdi isti sagovornik, konstatovala da je Uprava policije svoj zadatak obavila profesionalno.

”Uzimajući u obzir sve okolnosti, probleme i uočene nedostatke, UP je 5. septembra svoj zadatak obavila profesionalno i efikasno, čuvajući Ustavni poredak i štiteći zagarantovana verska prava i slobode”, navodno će se naći u Izveštaju u koji su Vijesti imale uvid.

Taj dokument nosi oznaku tajnosti, a o njemu će danas raspravljati BOK.

Šef Komisije i član skupštinskog Odbora za bezbednost Dragan Ivanović kazao je juče Vijestima da je izveštaj sačinjen i prosleđen BOK-u na dalje postupanje i razmatranje, a biće prosleđen i Veću za nacionalnu bezbednost i Vladi.

Biro je 10. septembra formirao Komisiju čiji zadatak je bio da u roku od dve sedmice sačini izveštaj o tome da li je bilo propusta u postupanju bezbednosnog sektora tokom dešavanja na Cetinju.

Cetinje policija Crna Gora
Policija na Cetinju Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Komisija je formirana nakon što je premijer Zdravko Krivokapić otvorio pitanje poverenja ministru unutrašnjih poslova i direktoru UP, nezadovoljan navodnim oklevanjem u izdavanju direktiva policiji.

Posle pritiska diplomata država Kvinte i najave vicepremijera i koordinatora službi bezbednosti Dritana Abazovića da će uskratiti podršku Vladi ako bude inicirano razrešenje Sekulovića, odlučeno je da se slučaj istraži i da se potom donese odluka.

Zdravko Krivokapić Foto: Zoran Đurović/Nova.rs

U Komisiji su, osim Ivanovića, predstavnici UP, ANB-a, Ministarstva odbrane i savetnik vicepremijera.

Početak

Višečasovna drama odvijala se u zgradi Vlade Crne Gore, u noći između 4. i 5. septembra sa nekoliko epiloga – uspešnom operacijom obezbeđivanja ustoličenja mitropolita, ali i žestokim svađama, umalo i fizičkim sukobom, traženjem ostavki, nuđenjem ostavki i još celim nizom stvari koje su samoj akciji prethodile.

Sastanci su počeli oko 21 čas, nakon što je završen doček patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija. U toku istog dana je eskalirala situacija na Cetinju gde je, nakon što, kako se činilo, bezazlenog incidenta sa obaranjem ograde na Dvorskom trgu, došlo do kratkog sukoba sa policijom, a potom i blokiranja ulaza u Cetinje od demonstranata koji su se protivili ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Jedan od izvora “Vijesti” tvrdi da je to bio deo taktičkog postupanja policije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U zgradi Vlade sastali su Krivokapić, Abazović, Sekulović, Brđanin, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, šef diplomatije Đorđe Radulović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, ministar ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović, direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić, generalna sekretarka Vlade Žana Praščević Milačić, poslanik i lider Prave Crne Gore Marko Milačić i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Nikolina Mišnić. Sastanci su trajali gotovo neprekidno tokom cele noći.

Kasnije je u zgradu Vlade, kao organizator ustoličenja, pozvan i mitropolit Joanikije, kojem je premijer predočio da policija ne želi da sprovede akciju, na šta je on odgovorio da je to sramota i za državu i za Crkvu.

To se, međutim, dešavalo u užem krugu u odnosu na inicijalni sastanak…

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije Obelezavanje Dana novomucenika jasenovackih u Jasenovcu
Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Prema informacijama Vijesti, Krivokapić, Joanikije, Injac i Milačić tada su “analizirali” moguće pravce kretanja i došli do zaključka da drumom nije moguće ući u Cetinje, pa SPC pristaje da svega nekoliko episkopa helikopterom bude prebačeno na Cetinje.

Svi izvori “Vijesti” iz Vlade kažu da nikad nije donešena odluka o otkazivanju ustoličenja na Cetinju.

U zgradu Vlade kasnije su, u različitim terminima, ušli funkcioner Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, a potom i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Njih je Krivokapić obavestio da su pozvani kao predstavnici parlamentarne većine, odnosno pobedničkih koalicija i predočio im situaciju u vezi postupanja bezbjednosnog sektora…

BONUS VIDEO Dramatični momenti sa Cetinja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar