Izraelski vojnici ubili mladog Palestinca tokom sukoba na Zapadnoj obali

Svet 24. jul. 202111:08
Podeli:
Izrael Palestina sukob vojska
Vojska Izraela Foto:Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Izraelski vojnici su ubili 17-godišnjeg Palestinca tokom sukoba na Zapadnoj obali, saopštili su kasno sinoć palestinski zdravstveni zvaničnici.

Pročitajte još:

Kako je navedeno, pucalo se u selu Nebi Saleh gde stanovnici godinama demonstriraju, kako navode, protiv proširenja obližnjeg jevrejskog naselja na svojoj zemlji.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa je javila da je žrtva Muhamed Tamimi.

Njegov rodjak Bilal Tamimi je rekao da je Muhamed pogodjen u ledja tokom sukoba koji su izbili kada su vojnici ušli u selo.

Izraelska vojska je saopštila da istražuje taj slučaj.

Veliki protest izbio je u petak i u selu Beita na severu Zapadne obale gde Palestinci nedeljama protestuju protiv divljeg jevrejskog naselja za koje kažu da je podignuto na njihvoj zemlji.

Na osnovu dogovora postignutog u junu izmedju Vlade Izraela i jevrejskih naseljenika u tom naselju nazvanom Eviatar naseljenici su se evakuisali ali su kuće ostale netaknute i čuva ih vojska.

Palestinski Crveni polumesec je saopštio da je 21 osoba ranjena izraelskom vatrom, a da su desetine pogodjene gumemim mescima, ali da ni jedna povreda nije bila ozbiljna.

Izraelska vojska je navela da je stotine palestinskih demonstranata bacalo kamenice na vojnike koji su odgovorili vatrom ali detalji nisu obelodanjeni.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine .

Palestinci nameravaju da na toj teritoriji osnuju svoju nezavisnu državu.

Veći deo medjunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

BONUS VIDEO: Hapšenje u Madridu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar