Izraelski lideri najavili raspuštanje parlamenta

Svet 20. jun. 202223:14
Podeli:
Naftali Benet i Jair Lapid Foto: REUTERS/Ronen Zvulun

Vlada Izraela će podneti predlog zakona o raspuštanju parlamenta (Kneseta) naredne nedelje, čime će se okončati i njen mandat i biće raspisani novi izbori, navedeno je popodne u dramatičnom zajedničkom saopštenju izraelskog premijera Naftalija Beneta i ministra spoljnih poslova Jaira Lapida.

Benet i Lapid će se u 20 sati po lokalnom vremenu obratiti javnosti.

Posle raspuštanja parlamenta (Kneseta) Lapid će postati premijer prelazne vlade dok nova ne položi zakletvu.

Izraelski mediji javljaju da bi se novi izbori mogli očekivati krajem oktobra.

Benet i Lapid su u saopštenju naveli da su "iscrpli sve pokušaje da stabilizuju koaliciju".

Izraelski premijer je nastojao da očuva krhku koaliciju od osam raznolikih partija od kako je 36. vlada Izraela položila zakletvu pre godinu dana. Ona je ostala bez većine u Knesetu još pre dva meseca.

U njoj su levičarske, desničarske i partije centra, te prvi put u istoriji Izraela jedna mala arapska islamska stranka.

Neke od njih podržavaju okončanje okupacije palestinskih teritorija osvojenih u ratu 1967. godine, a druge se protive palestinskoj nezavisnosti.

Novi izbori biće peti u roku od tri godine i moglo bi se desiti da se dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu, sada vodja opozicije, vrati na tu funkciju, navodi AP.

Od 2019. do 2021. godine u Izraelu je održano četiri ciklusa parlamentarnih izbora i to su uglavnom bili referendumi o sposobnosti Netanjahua da vlada dok mu se sudi za korupciju. Netanjahu poriče sve optužbe.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Netanjahuov konzervativni Likud ponovo biti najjača pojedična stranka, ali je nejasno da li će biti u stanju da dobije podršku većine poslanika da obrazuje novu vladu.

Benetova vlada je uspela posle niza izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika da izdejstvuje usvojanje prvog nacionalnog budžeta posle nekoliko godina i da se suprotstavi širenju zaraze koronavirusom.

Uprkos tome koalicija oslabljena jer se nekoliko članova Benetove desničarske partije protivilo kompromisima da se održi.

Moglo bi se očekivati da raspuštanje Kneseta baci senku na predstojeću posetu predsednika SAD Džozefa Bajdena.

BONUS VIDEO: Tuča Palestinaca sa izraelskom vojskom

Komentari

Vaš komentar