Izraelska vlada zamrzla milione dolara Palestinaca

Svet 12. jul. 202109:16
Podeli:
Protesti podrške-Palestina,
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Izraelska vlada u nedelju je zamrzla transfer od skoro 200 miliona poreskih dolara palestinskog novca za koji tvrdi da je bio namenjen porodicama navodnih napadača na jevrejsku državu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema privremenom mirpovnom sporazumu, Izrael prikuplja stotine miliona dolara poreskog novca za međunarodno priznatu palestinsku upravu i taj novac je glavni finanisjski izvor za Palestince, prenosi Rojters.

Izrael odavno zamera palestinskoj upravi da ima „fondove za mučenike“ iz kojih obezbeđuje novac za hiljade porodica čiji su članovi poginuli, ranjeni ili zatvoreni tokom konflikta sa Izraelom.

Palestinci tvrde da su ove isplate jedna vrsta socijalne pomoći s kojom se pruža podrška porodicama pogođenim tokom sukoba, ali Izrael uzvraća optužbama da se taj novac koristi kao nagrada ili podsticaj za nasilje.

Palestinci smatraju da su porodice njihovih boraca žrtve 50-godišnje izraelske okupacije i ukazuju da je mali broj Palestinaca koji služe kazne u izraelskim zatvorima bio uključen u smrtonosne napade na jevrejsku državu.

Kadri Abu Bakr, predsednik komisije za Palestince zatvorenike, optužio je Izrael da krade palestinski novac, a odluku vlade u Jerusalimu nazvao je „zločinom i gusarskom otimačinom“.

Bonus video: Najveće prirodne katastrofe u istoriji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar