Izraelci odobrili praćenje telefona zaraženih stanovnika

Svet 02. jul. 202000:22 > 00:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelski parlament usvojio je danas zakon koji omogućava bezbednosnoj službi Šin bet ograničeno korišćenje nadgledanja telefona osoba zaraženih korona virusom u vreme kada ta zemlja nastoji da spreči širenje drugog talasa zaraze.

Izraelska vlada je ovlastila Šin bet da koristi takvu tehnologiju u martu, kada je zaraza dostigla vrhunac, uprkos protivljenju javnosti zbog zabrinutosti za privatnost.

Vrhovni sud Izraela je međutim naredio da se nadgledanje zaustavi dok bezbednosna agencija ne dobije dozvolu garantovanu zakonom.

Kneset, izraelski parlament, izglasao je sa 51 glasom „za“ i 38 protiv da se Šin bet ovlasti da nadgleda telefone kako bi ušao u trag ljudima inficiranim Kovidom 19 i identifikovao one koji su došli u kontakt sa njima u prethodne dve nedelje.

Zakon omogućava bezbednosnoj službi da prati mobilne telefone tokom tri nedelje od slučaja do slučaja i samo u situaciji kada druge metode epidemiološkog praćenja nisu dovoljne da bi se utvrdio kontakt sa pacijentom i drugim potencijalno zaraženim osobama.

Međutim, zakon ne ovlašćuje premijera da pruži Šin betu dodatne mogućnosti ako to uslovi zahtevaju.

Ministarski tim će proceniti potrebu za nadgledanjem imajući u vidu posledice po pravo na privatnost pojedinaca.

Izrael je suočen sa porastom broj zaraženih novim virusom u poslednjim nedeljama otkako je vlada ublažila restrikcije u maju.

Broj zaraženih u jednom danu premašio je 600 prošle nedelje i ukupan broj potvrdjenih slučajeva je preko 26.000.

Najmanje 321 Izraelac je preminuo od Kovida 19 od početka pandemije u martu, prema podacima izraelskog Miniastarstva zdravlja.

Sama bezbednosna agencija je početkom ovog meseca rekla izraelskim ministrima da se protivi nastavku upotrebe njene tehnologije kako bi se ušlo u trag zaraženim korona virusom koja se obično koristi za osumnjičene teroriste.

Komentari

Vaš komentar