U Izraelu treća doza vakcine za starije od 60

Svet 29. jul. 202121:16
Podeli:
Izrael Tel Aviv vakcinacija deca
Vakcinacija dece u Tel Avivu EPA-EFE/ABIR SULTAN

Premijer Izraela Naftali Benet najavio je da će ta zemlja ponuditi treću dozu vakcine protiv kovida-19 građanima starijim od 60 godina koji su već vakcinisani. Izrael će tako postati prva zemlja u svetu koja masovno nudi buster dozu vakcine Fajzer/Biontek.

„Realnost dokazuje da su vakcine bezbedne. Realnost takođe dokazuje da vakcine štite od teške bolesti i smrti. I poput vakcine protiv gripa koja bi trebalo da se obnovi s vremena na vreme, isto je u ovom slučaju“, rekao je Benet u obraćanju naciji prenošenom preko televizije.


Odluka o trećoj dozi doneta je u vreme porasta broja inficiranih i pokazatelja da efikasnost vakcine vremenom slabi.

Benet je najavio da će novi predsednik izraela Isak Hercog prvi primiti treću vakcinu sutra, a ostali stanovnici od nedelje, te da će odmah posle konferencije za novinare pozvati svoju majku da je ohrabri da i ona to učini.

Ni SAD ni EU nisu odobrile treće doze vakcine i nije još dokazano da li ona pomaže i ako pomaže kome je potrebna i kada.

Ranije su davane treće doze ruske i kineske vakcine u nekim zemljama, navodi Asošiejted pres.

Izrael je od početka ove godine vodio jednu od najgresivnijih i najuspešnijih kampanja vakcinacije.

Više od 57 odsto od 9,3 miliona stanovnika je primilo dve doze Fajzer/Biontek vakcine i 80 odsto populacije starije od 40 godina je vakcinisano.

Zahvaljujući vakcinaciji Izrael je otvorio ekonomiju pre drugih zemalja, ali sada beleži nagli skok zaraženih novim delta sojem virusa, čak i među vakcinisanima.

Ljudi stariji od 60 godina koji su imunizovani pre više od pet meseci moći će da prime treću vakcinu.

BONUS VIDEO: Treća doza vakcine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar