Izrael zaustavio isporuku vakcina prijateljskim zemljama

Svet 26. feb. 202100:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit večeras je saopštio da su sve isporuke vakcina protiv kovida-19 prijateljskim zemljama zaustavljene i da on ispituje legalnost plana premijera Benjamina Netanjahua da pošalje deo vakcina stranim državama. Ministar odbrane je dodao da to nije prvi put da se „značajne odbrambene i diplomatske odluke donose iza leđa relevantnih tela“, ocenivši da bi se tako mogla naneti šteta nacionalnoj bezbednosti, spoljnim odnosima i vladavini zakona.

Mandelblit je rekao da ga je izraelski nacionalni bezbednosni savet obavestio o zaustavljanju isporuka dok se čeka rezultat ispitivanja legalnosti, javili su izraelski mediji.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc pozvao je ranije danas da se odmah zaustavi plan izraelskog premijera o isporuci viška vakcina grupi prijateljskih zemalja, preneo je AP.

Netanjahuov plan je pokazao kako vakcina, u vreme globalne nestašice, može postati preimućstvo koje se koristi za diplomatsku dobit.

U isto vreme podstakao je pitanja zašto Izrael pomaže udaljenim zemljama u Africi i Južnoj Americi u vreme kada se na susednim palestinskim teritorijama vodi borba da se nabave vakcine.

U pismu Netanjahuu Ganc je naveo da su zalihe vakcina imovina države i kritikovao ga što je o planu podele odlučivao sam, te doveo u pitanje tvrdnju da stvarno ima viška kada Izraelci nisu potpuno vakcinisani.

Netanjahu, koji nastoji da ponovo postane premijer posle izbora 23. marta, veruje da će tome doprineti uspešna kampanja vakcinacije u kojoj je oko polovine od 9,3 miliona ljudi primilo prvu dozu za manje od dva meseca.

Ganc je pozvao takozvani bezbednosni kabinet da razmotri plan o podeli vakcina i vrhovnog tužioca da istraži slučaj, ali je jedan avion sa vakcinama već sleteo u Honduras.

Premijer Izraela je u sredu rekao da ta zemlja ima stotine hiljada viška vakcina i da je on lično odlučio da podeli malu količinu sa nekoliko prijateljskih zemalja, koje nije imenovao.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Rekao je samo da je to uglavnom simbolična zahvalnost , „u zamenu za stvari koje smo već primili“.

Netanjahuov kabinet nije saopštio gde bi se isporučile vakcine, ali je jedna izraelska TV stanica navela da su na listi zemlje koje su podržale stav Izraela o suverenitetu nad Jerusalimom, uključujući Honduras, Gvatemalu i Republiku Češku, kao i afričke zemlje čiji se odnosi sa jevrejskom državom poboljšavaju – Čad, Mauritanija, Uganda i Kenija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar