Izrael, UAE i Bahrein potpisali sporazum o normalizaciji

Svet 15. sep. 202020:07 > 20:22
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Izrael je danas u Beloj kući sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom potpisao sporazume o normalizaciji odnosa u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Sporazum su potpisali premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministri spoljnih poslova UAE i Bahreina, Abdulah bin Zajed al-Nahjan Abraham i Halid bin Ahmed Al Halifa.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da ovaj dan najavljuje novi period mira.

Abdulah bin Zajed al-Nahjan Abraham rekao je da je ovo istorijski korak koji podržava mir između Kraljevine Bahrein i Izraela, te da je to veliki korak istinskom i trajnom miru, kao i prosperitetu celog regiona.

Halid bin Ahmed Al Halifa dodao je da su oni danas došli da kažu svetu da je mir vodeći princip.

„Ovde smo danas da promenimo smer istorije. Posle decenija podela i sukoba, obeležavamo svitanje novog Bliskog istoka“, rekao je predsednik Tramp.

Ceremoniji potpisanja sporazuma u Beloj kući prisustvovao je veliki broj zvanica.

Sporazumi se ne bave višedecenijskim izraelsko-palestinskim sukobom. Oni nose naziv „Abrahamovi sporazumi“, a potpisnik je i Donald Tramp.

Dok UAE, Bahrein i druge arapske zemlje podržavaju Palestince, Trampova administracija je uspela da ubedi dve države da ne dozvole da ih taj konflikt spreči da imaju normalne odnose sa Izraelom.

Komentari

Vaš komentar