Izrael polako ukida restrikcije, aerodrom ostaje zatvoren

Svet 19. feb. 202111:19
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izrael je odlučio da međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva ostane zatvoren do 6. marta, 14 dana duže nego što je planirano, kako bi se zaustavilo širenje zaraze koronavirusom.

PROČITAJTE JOŠ:

U zajedničkom saopštenju kabineta premijera Izraela Benjamina Netanjahua i Ministarstva zdravlja je navedeno da će granice zemlje ostati zatvorene do tada, osim u izuzetnim slučajevima.

Jevrejska država je suspendovala međunarodne letove 24. januara, a potom je zatvorila granične prelaze prema Jordanu i Egiptu.

Ipak Ministarstvo za imigraciju je najavilo da će se dozvoliti da sleti šest aviona sa oko 900 imigranata iz Etiopije, Francuske, Rusije, Ukrajine i Južne Amerike, prenose izraelski mediji. Došljaci će morati da idu u karantin.

Uprkos najbržoj vakcinaciji po glavi stanovnika Izrael dnevno beleži u proseku 4.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, polovinu manje nego sredinom januara.

Restrikcije uvedene širom zemlje 27. decembra su produžavane četiri puta. Početkom februara je najavljeno postepeno ublažavanje mera.

Danas je dozvoljeno da se otvore sinagoge i ograničenja na okupljanja su ublažena, ali druga ostaju na snazi. Napolju će moći da se okuplja 20, a unutra 10 ljudi.

Deca koja pohadjaju sedmi, osmi, deveti i deseti razred ostaće kod kuće u naredne dve nedelje zbog bojazni od britanskog soja korona virusa za koji se veruje da cirkuliše medju mladim Izraelcima. Učenici ostalih razreda su se vratili u školske klupe u područjima gde je stopa infekcije niska.

U nedelju će se otvoriti radnje, teretane, hoteli.

Samo vakcinisani i oni koji su se oporavili od kovida moći će da idu na bazene i teretane i sportske, te kulturne događaje kao i da odsedaju u hoteima.

Ministarstvo zdravlja je u četvrtak pokrenulo izdavanje dugo očekivanog tzv. zelenog pasoša što će omogućiti tim građanima da učestvuju u raznim aktivnostima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar