Izrael otvorio ambasadu u Abu Dabiju

Svet 24. jan. 202121:26
Podeli:
Foto: Shutterstock

Izrael je otvorio ambasadu u Abu Dabiju, prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštilo je 24. januara Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje. Prethodno je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) odobrila otvaranje ambasade u Tel Avivu, u Izraelu.

Ova najava došla je četiri meseca nakon što su UAE potpisali sporazum o normalizaciji sa Izraelom.

UAE su, zajedno sa Bahreinom, u septembru potpisali sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelnom, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država i tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Palestinci su osudili sporazum, ocenjujući ga kao „zabijanje noža u leđa“.

Ranije ovog meseca i Sudan je potpisao sporazum sa Izraelom, postavši tako treća arapska zemlja koja je to učinila i četvrta koja je normalizovala diplomatske odnose.

Maroko je takođe normalizovao veze sa Izraelom u decembru.

Sa druge strane, u odstupanju od dugogodišnje američke politike, tadašnji predsednik Tramp pristao je kao deo sporazuma, da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, pustinjskom regijom nad kojom se već više decenija vodi teritorijalni spor između Maroka i Polisario fronta kojeg podržava Alžir i koji teži uspostavljanju nezavisne države.

Zapadna Sahara, bivša španska kolonija, anektirana je od strane Maroka 1975. godine. Od tada je predmet spora između ove države i Saharavi naroda kojeg predvodi Polisario pokret. Dve trećine teritorije Zapadne Sahare okupira Maroko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar