Izrael neće dozvoliti marš ultranacionalista u Jerusalimu

Svet 07. jun. 202119:47 > 19:56
Podeli:
Al Aksa
Foto: REUTERS/Ammar Awad

Izraelska policija saopštila je da neće dozvoliti da jevrejski ultranacionalisti marširaju kroz delove Starog grada u Jerusalimu.

Do toga je došlo posle upozorenja da bi to moglo ponovo izazavati napetost kakva je u maju dovela do jedanaestodnevnog rata palestinskog Hamasa i Izraela.

Taj marš kojim se slavi se izraelsko osvajanje istočnog Jerusalima u Šestodnevnom ratu 1967. godine počeo je 10. maja kada je Hamas ispalio rakete prema Jerusalimu, što je podstaklo žestoke sukobe i pogibiju 254 osobe u Gazi i 13 u Izraelu pre no što je 21. maja uspostavljen prekid vatre.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ratu su prethodile čitave nedelje sukoba izraelske policije i palestinskih demonstranata u Starom gradu i obližnjem kvartu Šeik Džarah, gde jevrejski naseljenici već decenijama vode kampanju da silom isele palestinske porodice.

Izraelski vrhovni tužilac je odbio da interveniše u slučajevima nekoliko tih porodica, pa bi one mogle biti iseljene narednih nedelja, što bi takođe moglo ponovo da izazove nasilje.

Učesnici marša su namervali da prođu kroz muslimanski kvart u Starom gradu, što Palestinci smatraju provokacijom.

U saopštenju policije je navedeno da parada planirana za ovu nedelju nije odobrena, ali će se razmatrati novi planovi kako bi se možda održala.

Organizatori su optužili policiju da je popustila pod pritiskom Hamasa.

Vođa izraelske ultradesničarske partije „Religiozni cionizam“, Becalel Smotrih je objavio na Tviteru upozorenje premijeru Benjaminu Netanjahuu da ne popušta pred pretnjama Hamasa.

Obnova napetosti u istočnom Jerusalimu ili ponovno izbijanje sukoba s esktremističkim islamskim Hamasom koji vlada Gazom, moglo bi da još više da iskomplikuje političku situaciju. Netanjahuovi protivnici su obrazovali koaliciju koja bi mogla da okočna njegovu 12-godišnju vlast.

Izrael je osvojo istočni Jerusalim gde su mesta sveta u judaizmu, hrišćanstvu i islamu u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije prizala.

Ta zemlja smatra čitav Jerusalim svojim glavnim gradom, dok Palestinci žele da njegov istočni deo bude prestonica njihove buduće države.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar