Izrael napao Gazu avionima, helikopterima i tenkovima

Svet 15. nov. 202010:27
Podeli:
Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra)

Izraelski borbeni avioni, helikopteri i tenkovi gađali su rano jutros mete Hamasa u pojasu Gaze pošto su ekstremisti ispalili dve rakete na Izrael sa te palestinske teritorije, saopštila je vojska.

Jedna raketa je pala u južni izraelski grad Ašdod, a druga u centralni deo Izraela ali izveštaja o eventualnim žrtvama nije odmah bilo ni na jednoj strani. Vojska je navela da su rakete pale na otvoreno područje.

Zvaničnici Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom, nisu ništa komentarisali, a u vojnom saopštenju se navodi da je vojska gađala podzemnu infrastrukturu Hamasa i vojne punktove, preneo je AP.

Pročitajte još:

Izraelski mediji javljaju da su rakete iz Gaze ispaljene na godišnjicu ubistva komandira palestinskog Islamskog džihada Bahe Abu al Ate. Njegovo ubistvo izazvalo je žestoku rundu sukoba.

Izrael i Hamas su tri puta ratovali od 2007. godine, a često su izbijali manji sukobi dok su Egipat i Katar posredovali nezvaničnom prekidu vatre na osnovu koga su u poslednjim godinama hamasovci sprečavali raketne napade u zamenu za ekonomsku pomoć i ublažavanje egipatske i izraelske blokade pojasa Gaze.

Taj prekid vatre prekršen je više puta kao što se to i danas desilo.

Izrael i Egipat uveli su parališuću blokadu Gaze otkako je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

U pojasu Gaze deluje više palestinskih esktremističkih organizacija ali Izrael smatra Hamas odgovornim za sve napade i obično na raketiranje odgovara udarima iz vazduha na mete ekstremista.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar