Izrael i Hamas postigli sporazum o okončanju sukoba u Gazi

Svet 01. sep. 202007:46 > 10:16
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Palestinske militantne grupe i izraelske vlasti složili su se da okončaju višenedeljnu eskalaciju sukoba na granici između Izraela i pojasa Gaze, saopštila je islamistička grupa Hamas.

Prema sporazumu koji je postignut uz pomoć katarskog izaslanika, grupa Hamas, koja vlada u pojasu Gaze, prestaće sa slanjem zapaljivih balona na teritoriju Izraela, dok će izraleske vlasti prekinuti sa vazdušnim napadima, potvrdio je palestinski zvaničnik upoznat sa pregovorima.

KOGAT (COGAT), telo izraelskog Ministarstva odbrane zaduženog za palestinska civilna pitanja, potvrdio je da je da je, nakon konsultacija prevođenih ministrom odbrane Benijem Gancom, odlučeno da će glavni prelaz za robu u pojasu Gaze biti opet otvoren i da će ribarima ponovo biti dozvoljeno da rade, na do 15 nautičkih milja.

Povezane vesti:

KOGAT je u saopštenju naveo da su ove odluke donete u sklopu nastavka rada na postizanju mira i stabilnosti, ali je upozorio da će, ukoliko Hamas prekrši sporazum, Izrael reagovati u skladu sa tim.

Hamas je saopštio da će sporazum olakšati implementaciju projekata „koji će služiti narodu Gaze i ublažiti patnje usred talasa korona virusa“, prenela je agencija Rojters.

Palestinci i humanitarne grupe apelovali su na ublažavanje blokade pojasa Gaze, strahujući od pogoršanja situacije nakon pojave korona virusa tokom prošle nedelje.

Izrael navodi da su restrikcije neophodne iz bezbednosnih razloga, zbog grupe Hamas, koju smatra terorističkom organizacijom.

Komentari

Vaš komentar