Izrael i Butan uspostavili diplomatske odnose

Svet 13. dec. 202000:00
Podeli:
Foto: Courtesy Israeli Embassy in New Delhi/Handout via REUTERS

Izrael je uspostavio diplomatske odnose sa Butanom, većinski budističkom državom koja je sused Indije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Potpisivanje ugovora pohvalio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je u saopštenju istakao da je Izrael „u kontaktu sa drugim zemljama koje žele da uspostave veze s nama“.

„Spisak zemalja koje su priznale Izrael se širi. Uspostavljanje veza sa Kraljevinom Butan nova je etapa u jačanju izraelskih veza u Aziji“, rekao je ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi.

Pročitajte još:

Podsetimo, Izrael je poslednjih meseci potpisao sporazume o normalizaciji odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom.

Neki analitičari smatraju da bi takve sporazume uskoro mogli da potpišu Saudijska Arabija, Oman i neke azijske zemlje koje tradicionalno nisu projevrejske, poput Indonezije.

Kraljevina Butan, koja se ponosi svojom političkom i kulturnom nezavisnošću, održava diplomatske odnose sa samo pedesetak zemalja.

Mala zemlja sa 800.000 stanovnika, stisnuta između Indije i Kine, poznata je širom sveta po bruto nacionalnom indeksu sreće, koji je jedan od osnovnih stubova brige o životnoj sredini.

Kraljevina, istorijski u indijskoj sferi uticaja, sve više je predmet interesa Kine, na šta Nju Delhi ne gleda blagonaklono.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar