Izrael: Fajzerova vakcina efikasnija nego što se mislilo

Svet 26. Jan. 202117:10
Share:
Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Fajzerova vakcina protiv korone je efikasna i nešto više nego što su pokazala prethodna klinička ispitivanja, rezultat je prve analize Izraelaca koji su primili dve doze.

Pročitajte još:

Izraelska zdravstvena služba Makabi je objavila da je prve nedelje posle potpune imunizacije koronavirusom zaraženo samo 0,015 procenata ljudi, odnosno 20 od 128.600 vakcinisanih.

Vodeći izraelski imunolog Siril Koen izjavio je za izraelske medije da je za tih nedelju dana inficirano 0,65 procenata opšte populacije.

Koen procenjuje da vakcina neznatno premašuje efikasnost predviđenu u Fajzerovim kliničkim ispitivanjima i da su rezultati “uzbudljivi” jer potvrđuju pretpostavku da je vakcina visoko efikasna.

Analitičarka Makabija Anat Eka Zohar je rekla da su rezultati “vrlo dobri” i dodala da, ako se tako nastavi, je moguće da je vakcina efikasnija nego što je farmaceutski gigant Fajzer mislio na osnovu svojih ispitivanja.

Iako se radi o prvim podacima oni su veoma važni u trenutku kada ceo svet gleda u Izrael kako bi se utvrdila efikasnost vakcine, dodala je ona.

Koen je međutim upozorio da uprkos, kako je rekao, “impresivnim rezultatima” nema kontrolne grupe niti dovoljno podataka o vakcinisanim ljudima.

Niko od 20 zaraženih nije na bolničkom lečenju, niti je imao temperaturu višu od 38,5 stepeni, što bi mogao da bude pokazatelj da vakcina sprečava ozbiljnu bolest, čak i kod inficiranih, rekla je analitičarka Eka Zohar, ali je dodala da se ne zna koliko bi oni bili bolesni bez vakcine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment