Izrael: Efikasnost vakcine Fajzer 95 odsto

Svet 17. feb. 202120:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Efikasnost vakcine kompanije Fajzer je 95 odsto, a mogućnost da se osoba koja je primila dve doze ponovo zarazi je jedan prema 1.000, sudeći po podacima izraelske zdravstvene službe Makabi. Više od milion članova te zdravstvene službe primilo je prvu dozu vakcine, a 720.000 je potpuno vakcinisano.

Od 620.000 Izraelaca koji su potpuno vakcinisani samo je njih 608 inficirano virusom, preneli su izraelski mediji.

Većina onih koji su dobili dve vakcine, a oboleli su od kovid-19 imali su samo lake simptome ili su bili asimptomatični.

Od njih 608, hospitalizovana je 21 zaražena osoba, uključujući sedmoro koji su imali ozbiljne simptome, troje umerene i 11 lake.

Makabi je objavio da je više od milion članova te zdravstvene službe primilo prvu dozu vakcine, a 720.000 je potpuno vakcinisano.

U Izraelu se u međuvremenu otvara prvi centar za vakcinaciju u baru u Tel Avivu kako bi se promovisala imunizacija među mladima. Centar se otvara u četvrtak od 18:00 do ponoći.

Doktor Entoni Fauči, glavni zdravstveni savetnik predsednika SAD Džozefa Bajdena je danas pohvalio efikasnu kampanju vakcinacije u Izraelu, rekavši da pokazuje da se građani SAD moraju vakcinisati.

On je objasnio da je u Izraelu dato 78 doza na sto ljudi, a u SAD samo 16,7, preneli su izraelski mediji.

„Tako da čujemo i vidimo u izraelskoj štampi značajno smanjenje slučajeva povezanih sa efikasnošću njihove vakcine“, rekao je Fauči.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar