Izrael će donirati oko 100.000 vakcina za 15 zemalja

Svet 24. feb. 202112:53
Podeli:
Foto:TANJUG/ FOTO HINA / EDVARD SUSAK

Izrael je spreman da donira desetine hiljada doza vakcina protiv koronavirusa za petnaestak zemalja u zamenu za diplomatsku podršku.

Pročitajte još:

Te zemlje će od Izraela dobiti gotovo 100.000 vakcina.

Lista zemalja još nije konačna, ali se u izveštaju navodi da uključuje Italiju i Čad, kao i neke druge afričke zemlje među kojima i one koje su nedavno uspostavile ili obnovile diplomatske odnose s Izraelom.

Kako je već ranije objavljeno u izraelskoj štampi, Češka, Gvatemala, Honduras i Madjarska, koje su otvorile predstavništva u Jerusalimu ili obećale da će to učiniti, takodje će dobiti vakcine.

Zato je Asošiejted pres objavio vest o tome pod naslovom „Diplomatske doze: Izrael deli vakcine sa prijateljskim nacijama“.

Foto:EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Jevrejska država će tim zemljama dati vakcine kupljene od Moderne za diplomatsku podršku i poslaće desetine hiljada doza za zdravstvene radnike na teritoriji Zapadne obale koju kontroliše Palestinska uprava.

Kabinet izraelskog premijera Benjamin Netanjahua je potvrdio da se šalju hiljade vakcina Palestinskoj upravi i na druge destinacije, ali detalji nisu obelodanjeni, već je samo navedeno da su Izrael kontaktirale mnoge zemlje da traže vakcine.

Ministri u Vladi Izraela nisu znali za taj plan na kojem je navodno insistirao Netanjahu.

vakcina protiv korone
Foto: Nova S

„Činjenica da Netanjahu trguje vakcinama izraelskih gradjana koje su plaćene njihovim novcem od poreza, bez preuzimanja odgovornosti, pokazuje da on vodi monarhiju, a ne državu“, objavio je na Tviteru ministar odbrane Izraela Beni Ganc, dodavši da takav postupak zahteva diskusiju, odobrenje i da samo bezbednosna, diplomatska ili hitna medicinska potreba može da ga oprvda, te da se mora predstaviti javnosti i da bar moraju da ga odobre relevantni forum.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar