Izrael beleži značajne stope rasta novih slučajeva korone

Svet 29. jun. 202111:19
Podeli:
Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Iako je u Izraelu pandemija i dalje pod kontrolom zbog izuzetno visokog procenta vakcinisanih u ukupnoj populaciji, ipak beleže značajne stope rasta novih slučajeva, a zanimljivo je da je otprilike polovina zaraženih vakcinisana Fajzerovom vakcinom.

PROČITAJTE JOŠ:

Praktično svi Izraelci vakcnisani su tom vakcinom. Iako stručnjaci upozoravaju kako je bitno da vakcine štite od teških ishoda zaraze, te stoga veliki udeo zaraženih među vakcinisanima nije neočekivani ishod koji bi oborio nalaze iz kliničkih istraživanja, izraelske vlasti ipak su iznova naložile nošenje maski u zatvorenim prostorima, prenosi Jutarnji.hr.

Zanimljivo je kako stručnjaci tvrde da je Fajzerova vakcina podjednako učinkovita kad je u pitanju tzv. delta (indijski) soj virusa, ali se donose epidemiološke odluke kao da nije podjednako učinkovita.

U Izraelu zdravstvene vlasti procenjuju kako je među novim slučajevima čak 90 odsto uzrokovano delta varijantom, za koju se pretpostavlja da je nešto zaraznija nego britanski soj, koji se ipak pokazao 50 odsto zarazniji nego onaj iz Vuhana.

Veliki skok na grafikonu zaraze virusom ne znači dramatični ukupni porast broja slučajeva, nego samo ukazuje na promenu u brzini rasta slučajeva. Pola tog rasta nose slučajevi među vakcinisanima.

Nadalje, zanimljivo je da nakon širenja zaraze podjednako među vakcinisanima i onima koji nisu vakcinisani izraelske vlasti pokreću kampanju vakcinacije među tinejdžerima starima 12 do 15 godina kako bi sprečili širenje zaraze u školama.

Nejasno je zašto forsirati vakcinaciju dece i mladih, ako se pokazuje da je pola novozaraženih među vakcinisanima.

Treba voditi računa kako još uvek ne možemo znati imaju li pojedine vakcine neželjene dugoročne učinke.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar