„Izmene Dejtona bi bile katastrofalne za mir u Evropi“

Svet 01. jul. 202118:04
Podeli:
Goran Grlić Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Dejtonsko-pariški sporazum najvažniji je mirovni sporazum od Drugog svetskog rata", rekao je u četvrtak ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, upozorivši da bi njegove izmene bile katastrofalne za mir u celoj Evropi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Hrvatski šef diplomatije učestvovao je na međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu u Severnoj Makedoniji, na panelu naziva Izgradnja poverenja kroz dijalog.

Grlić Radman je pritom rekao kako je ohrabrujuće što su, kao posledica preke potrebe i traumatičnih iskustva u ovom regionu, razvijeni alati za rešavanje problema dijalogom i pregovorima.

Kao primere je naveo Erdutski sporazum iz 1995., kojim je započeta mirna reintegracija istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u Hrvatsku, te Dejtonsko-pariški sporazum, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Taj je dogovor nazvao najvažnijim mirovnim sporazumom potpisanim nakon Drugog svetskog rata pa je naglasio kako je njime zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, a njegov Aneks 4 jamči jednakost tri konstitutivna naroda.

„Važnost Dejtonsko-pariškog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu i danas je nemerljiva i bilo kakav pokušaj njegove promene neprihvatljiv je za Hrvatsku“, ponovio je ministar, dodavši kako se u poslednje vreme događaju pokušaji političkih struktura unutar BiH da dovedu taj dogovor u pitanje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar