Izetbegović: SDA je izgubila Sarajevo, ali je pobedila u BiH

Svet 15. nov. 202023:48 > 23:55
Podeli:
Foto: N1/BiH

Na konferenciji za medije SDA njen predsednik Bakir Izetbegović kazao je kako SDA i dalje ostaje najjača stranka u BiH, a da će broj načelničkih pozicija biti nešto manji nego ranije.

„Može se reći da smo u Sarajevu izgubili, a da smo u Bosni i Hercegovini pobedili. Na prošlim izborima imali smo načelnike u 30 opština, a sad ćemo imati koju manje“, kazao je.

Dodao je kako su stranke okupljene u Četvorci osvojile tri puta manje pozicija. Izetbegović je kazao da su izgubili osam opština, a dobili njih pet (Visoko, Breza, Živinice, Bosanski Petrovac i Banovići), nadaju se za još tri.

„Izgubili smo tri važne opštine u Sarajevu. Do ovih izbora smo imali osam od devet opština i to je teško držati jer su se svi ujedinili proitiv nas. Neki veliki gradovi su promenili vlast, ali ne možemo očekivati neke tektonske promene“, ocenio je Izetbegović.

Predsednik SDA je relativizovao poraz u sarajevskim opštinama, posebno opaske novinara na njegove izjave iz 2016. godine kad je rekao da je Centar važan kao deset drugih opština.

Ponadao se pobedama u Srebrenici i Velikoj Kladuši.

U Centru je kandidat SDA Nedžad Ajnadžić ubedljivo izgubio od Srđana Mandića, člana Naše stranke. U Novom Gradu je Nedžad Koldžo izgubio od Hasana Tanovića, zajedničkog kandidata Četvorke.

Poraz SDA je utoliko veći jer je na Ilidži izgubio Fikret Prevljak, kamen smutnje sa zadnjih izbora u kantonalnoj organizaciji ove stranke i uzrok raskola, što je verovatno uveliko otežalo poziciju stranke u Sarajevu.

Podsetimo, danas su u Bosni i Hercegovini održani sedmi lokalni izbori od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar