Izetbegović: Sa Dodikom samo u prisustvu stranaca

Svet 11. okt. 202115:23
Podeli:
Bakir Izetbegović Foto: N1

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da neće razgovarati sa predsednikom SNSD-a Miloradom Dodikom bez prisustva stranaca i dodao da poslednjih 15 godina nije bilo Dodika, BiH bi, kaže, bila "mnogo manje nesrećna zemlja".

Izetbegović je na taj način odgovorio Dodiku, koji je juče izjavio da bi razgovarao sa liderima SDA i HDZ-a BiH, Draganom Čovićem, ali bez prisustva stranaca.

Izetbegović smatra da pregovori o ključnim pitanjima u Bosni i Hercegovini nisu mogući bez učešća visokog predstavnika za BiH.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Neophodni su nam prijatelji iz međunarodne zajednice. OHR je zadužen za rešavanje ovakvih situacija. Ne mogu ja da radim OHR-ov posao i posao Parlamenta Bosne i Hercegovine. Ja sam predsednik stranke. Ovo što radi Dodik podriva odbrambenu moć Bosne i Hercegovine“, naveo je Izetbegović.

Prema Izetbegovićevim rečima, ako Dodik, kako kaže, silom pokuša da zaustavi rad SIPA i Oružanih snaga, onda je to napad na ustavni poredak.

„Ako imate stranu koja misli da ima pravo negirati genocid, ne poštovati presude Ustavnog suda, onda se teško možete dogovarati. Zato ne želim da sednem u ovakvom formatu. On bi pregovarao nakon što je proizveo ovakvu situaciju. Nema pregovora o bazičnim stvarima“, kazao je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Smatra da je Dodik najodgovorniji sa tešku situaciju u BiH.

„Da nije bilo politike Milorada Dodika u poslednjih 15 godina, ovo bi bila puno manje nesretna zemlja, uključujući Republiku Srpsku. Ona ima najsiromašnijeg penzionera u Evropi i najveću smrtnost od korona virusa i iz nje se daleko intenzivnije odlazi“, tvrdi Izetbegović.

Pozvao je Dodika da se, kako je naveo, „urazumi i civilizuje“.

BONUS VIDEO Hapšenje u Sarajevu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar