Izetbegović: Respiratorima da se bave nadležni organi

Svet 11. maj. 202017:19 > 17:20
Podeli:
Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Predsednik najuticajnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da aferom “respiratori” treba da se bave pravosudni organi i da on ne želi da donosi sud.

Ponovio je stav stranke da procesi nabavke moraju biti javni i transparentni, kako bi se ostvarila potrebna konkurencija.

„Mogu reći da je napravljena greška na sednici Vlade FBiH kada direktor Agencije za javne nabavke nije dovoljno čvrsto stao iza ovih pozicija, nego je amnestirao ustvari jedno olako ustupanje poslova i davanje vršenja nabavki na nedovoljno transparentan način”, rekao je Izetbegović za sarajevsku N1 tv.

Moraju se, kazao je, poštovati procedure, mora postojati konkurencija.

“Postupci mogu biti skraćeni, ali nikako na način da se ne zna šta se radi“, rekao je.

Na pitanje da li Vlada FBiH izbegava odgovornost o toj aferi, Izetbegović je rekao:

„Pa znate, u ono vreme fokus je bio da se zaustavi pandemija, da se nabave respiratori, da se nabavi potrebna oprema. Ljudi su ohrabrivali na sednici da nije važno koliko šta košta. Bila je otimačina u svetu, tajne službe su se borile za to da zemlje dobiju respiratore, bili ste spasilac nacije kada nabavite nekih 80 ili 100 respiratora i opreme. Onda kada je vreme prošlo, kada se stišala pandemija, kada je postalo očigledno da su se neke greške napravile – onda su svi počeli da izmiču“.

Komentari

Vaš komentar