Izetbegović o „non-pejperu“: Cela Evropa je u opasnosti

Svet 16. apr. 202119:43
Podeli:
Bakir Izetbegović Foto: N1

Svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio bi mir, a evropska iskustva s takvim pokušajima dovela su do svetskih ratova u 20. veku, naveo je lider SDA Bakir Izetbegović u pismima koje je, povodom „non pejpera“ o navodnoj promeni granica na Balkanu i raspadu BiH, poslao u Brisel. On je upozorio da je to opasnost ne samo za BiH, već i za celu EU. „Poznato vam je da su građani BiH položili ogromne žrtve 90-ih godina prošlog veka braneći celovitost i teritorijalni integritet svoje države i da ne postoje okolnosti u kojima bi pristali da se odreknu i najmanjeg dela teritorije, a pogotovo ne političkom odlukom o takozvanom mirnom razlazu“, naveo je Bakir Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Nakon pisma člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića evropskom zvaničniku Šarlu Mišelu, Izetbegović se pismima obratio predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i predsedniku Evropske narodne stranke (EPP) Donaldu Tusku.

U odvojenim pismima Sasoliju i Tusku, Izetbegović kaže da su građani BiH, ali i celog regiona „uznemireni zbog niza događaja kojima se stvara percepcija da se u određenim krugovima unutar Evropske unije pokušava pokrenuti tema prekrajanja državnih granica na štetu Bosne i Hercegovine“.

Pojam „mirni razlaz“ je, prema Izetbegoviću, „samo mimikrija za secesionizam koji već dugo zagovara predsednik SNSD-a, uz podršku određenih krugova izvan BiH“.

„Poznato vam je da su građani BiH položili ogromne žrtve 90-ih godina prošlog veka braneći celovitost i teritorijalni integritet svoje države i da ne postoje okolnosti u kojima bi pristali da se odreknu i najmanjeg dela teritorije, a pogotovo ne političkom odlukom o takozvanom mirnom razlazu“, naveo je Bakir Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da su evropska iskustva s pokušajima prekrajanja granica dovela do svetskih ratova u 20. veku, baš kao što su, kako navodi, raniji pokušaji etničke podele Bosne i Hercegovine „kulminirali genocidom u Srebrenici, kao i da je na osnovu toga jasno da bi svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio mir“, prenele su agencije.

„Svakome ko imalo poznaje istoriju, ko razume aktuelne odnose u svetu, jasno je da pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ne bi izazvao destabilizaciju i sukob samo u našoj zemlji, nego bi se lančanom reakcijom sukobi prelivali iz jedne u drugu državu u regiji. Niz zemalja EU ne bi ostalo pošteđeno u toj novoj spirali separatizma koja bi bila pokrenuta“, naveo je lider SDA.

Dodaje da je, bez obzira na to ko je autor „non-pejpera“, kao i kome je i kada uručen taj dokument, „jasno da deo desničarskih i profašističkih stranaka u Evropi, koje su pod očiglednim malignim uticajem sila izvan Evrope, zagovara teze koje se u tom pismu navode i da je to opasnost, ne samo za BiH, nego i za celu Evropsku uniju“.

„Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz non-pejpera, udaraju na same temelje EU. Ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u BiH ili regiji, nego i cele Evrope, koja je utemeljena na principu nepovredivosti državnih granica“, naveo je, između ostalog, Izetbegović.

Ocenio je da je ogromna većina demokratskih snaga u EU sposobna da se, kako kaže, „izbori protiv profašističke manjine, islamofoba i secesionista, ali da svi zajedno moraju biti oprezni, i u korenu sasecati bilo kakvu pomisao o promenama državnih granica, jer je to otvaranje Pandorine kutije“.

Izetbegović je u pismu Tusku posebno skrenuo pažnju na postojanje jasnih indicija da i pojedine stranke članice EPP-a direktno ili posredno pružaju podršku takvoj politici, pa bi, smatra, bilo neophodno da se EPP ogradi i eventualno sankcioniše svoje članice koje deluju suprotno principima i politici te stranke.

 

Janša: Ne postoji „non pejper“ o prekrajanju granica BiH

 

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović telefonom je razgovarao sa premijerom Slovenije Janezom Janšom koji ga je obavestio da ne postoji „non pejper“ koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Janša, koji je, kako je saopštilo Predsedništvo BiH, inicirao telefonski razgovor, kazao je da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njen evroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.
Džaferović je rekao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podelama BiH, te dodao da je jedini put za BiH njena dalja unutrašnja reintegracija i evroatlantska integracija.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar