Izetbegović predlaže: Zabraniti u BiH negiranje zločina u Jasenovcu

Svet 15. okt. 202121:00
Podeli:
Bakir Izetbegović Foto: N1

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da bi spor oko zakona o negiranju genocida u Srebrenici, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, mogao da se reši tako što bi se zabranilo i negiranje zločina u Jasenovcu.

On je posle sednice Predsedništva SDA u Banjaluci rekao da bi zakon o zabrani negiranja genocida trebalo da se usvoji u parlamentu BiH, a potom dopuni amandmanima o osudi zločina u logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Izetbegović je kazao da bi na taj način bili zadovoljeni politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini, ali i da je lično zainteresovan da ti amandmani budu usvojeni.

„Usvoje se amandmani za koje je zainteresovana srpska strana, a koji se odnose na Jasenovac. To ćemo podržati, ja posebno, jer čovek po kojem se ja zovem je ubijen u Jasenovcu. Ubijena su mi obojica ujaka“, kazao je Izetbegović novinarima posle sednice Predsedništva SDA u Banjaluci.

Ocenio je da se samo tako može rešiti ovo pitanje.

„Ako želimo da rešavamo stvari, evo jednostavnog izlaza. Moramo usvojiti zakon da bismo mogli da ga menjamo amandmanima. To je jedini put i to se može uraditi sutra“, rekao je predsednik SDA.

Dodao je da je na sednici Predsedništva stranke usvojeni više zaključaka, među kojima je i onaj kojim traže reakciju visokog predstavnika Kristijana Šmita na, kako je naveo, secesionističku politiku.

RS neće nazivati genocidnom tvorevinom

Odgovarajući na pitanja novinara, Izetbegović je rekao da Republiku Srpsku neće nazivati „genocidnom tvorevinom“.

„Ja neću takve reči izgovoriti, niti ću Republiku Srpsku dovoditi u pitanje. Ona je utvrđena Dejtonskim sporazumom i za mene postoji kao deo Bosne i Hercegovine“, rekao je Izetbegović.

Dodao je da su ratni zločini, etnička čišćenja i genocid istorijske činjenice, ali je naglasio da za to ne može da se okrivljuje ni kompletan srpski narod, ni čitava vojska Republike Srpske, već samo oni koji su to uradili i zbog toga osuđeni.

„Za mene je relevantno samo ono što su sudovi presudili“, poručio je Izetbegović.

Kazao je da je „mir svetinja“, ali da su „jedino svetiji sloboda i ravnopravnost“.

Naveo je i da je Predsedništvo SDA usvojilo više zaključaka, uključujući zahtev Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Kristijanu Šmitu da reaguje na secesionističku politiku, uz ocenu da je njegovo „ćutanje ohrabruje“.

BONUS VIDEO: Kome i zašto odgovara neprekidno održavanje krize u BiH?

Komentari

Vaš komentar