Izborna tišina u Hrvatskoj, za kršenje – visoke kazne

Svet 29. maj. 202100:30
Podeli:
Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

U Hrvatskoj je počela izborna tišina, koja traje sve do zatvaranja birališta u nedelju, u 19 sati. U drugom krugu birači će izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 oštinskih načelnika. Drugi krug održava se u ukupno 432 grada i opštine, na skoro 5.500 biračkih mesta. Pravo da bira ima 3.231.000 birača, a štampano je 4,1 milion glasačkih listića. Kazne za kršenje izborne tišine kreću se u rasponu od 7.000, pa sve do pola miliona kuna.

Povrede izborne tišine prijavljuju se opštinskim, gradskim i županijskim izbornim komisijama i Izbornoj komisiji Grada Zagreba.

Za kršenje izborne tišine propisane su ozbiljne novčane kazne, kreću se od tri hiljade kuna ( 47 hiljada dinara) za fizička lica, do pola miliona kuna (7. 800.000 dinara) za pravna lica, na primer za političku stranku. Kandidati koji prekrše izbornu tišinu mogu biti kažnjeni od 10 hiljada do 30 hiljada kuna.

Za vreme izborne tišine zabranjeno je iznošenje i obrazlaganje izbornih programa, objavljivanje propagandnih poruka i fotografija kandidata u medijima, postavljanje novih plakata ili letaka.

Takođe je zabranjeno nagovarati birače da glasaju za pojedine učesnike na izborima, bilo telefonski, SMS-om ili elektronskom poštom novih propagandnih  sadržaja poput statusa, videa, slika ili komentara na društvenim mrežama ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža.

Zanimljivo je da se parlamentarni izbori u Hrvatskoj sprovode po Zakonu o izborima poslanika u Hrvatski sabor, u kome se izborna tišina uopšte ne spominje. Naime, i na parlamentarnim izborima je izborna tišina propisana, ali za njeno kršenje nema novčanih kazni, za razliku od lokalnih izbora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar