DIK: Mrtva trka; Zaev proglasio pobedu

Svet 15. jul. 202023:16 > 07:11
Podeli:
Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Koalicija SDSM "Možemo" ima prednost manju od jednog procentnog poena pred koalicijom VMRO DPMNE "Obnova Makedonije" na osnovu 68,8 odsto obrađenih biračkih mesta, objavila je večeras Državna izborna komisija (DIK) Severne Makedonije. Sa druge strane, šef Izbornog štaba vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski proglasio je pobedu koaliciije oko te stranke.

Izvor: Beta, Tanjug

Prema nezvaničnim rezultatima na osnovu elektronskog unosa podataka, vladajući SDSM je osvojio 36,94 odsto glasova, a opozicioni konkurent VMRO DPMNE 35,98 odsto glasova.

U bloku stranaka Albanaca, Demokratska unija za za integraciju (DUI) je osvojila 10,18 odsto glasova, a koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 7,93 odsto.

Predsednik DIK Oliver Derkovski je u obraćanju medijima rekao da podaci pokazuju da se „vodi mrtva trka među političkim konkurentima“ , dodajući da sajt te instutucije bio meta hakerskih napada.

Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Šef Izbornog štaba vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski, pak smatra da je pobeda već izvojevana.

U pres centru te koalicije, koja okuplja oko 25 stranaka, u jednom skopskom hotelu, Nikolovski je svoje obraćanje  novinarima počeo uzvicima: „Pobeda, pobeda, pobeda!“

„Koalicija Možemo, prema podacima Centralnog izbornog štaba, u ovom trenutku, u rastećem trendu, vodi sa dva mandata (ipred VMRO DPMNE). Imam tu čast kao šef Centralnog izbornog štaba da proglasim pobedu mog SDSM i ove najveće koalicije. Posle punih 18 godina proglašavamo pobedu na parlametarnim izborima“, rekao je Nikolovski.

Visoki funkcioner vladajuće SDSM je još poručio suparničkoj VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da „mora da  pronađe novo rukovdstvo“.

Hristijan Mickoski Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Biračka mesta na prevremenim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji zatvorena su večeras u 21 sat.

Do 20 časova i 30 minuta, na birališta je izašlo 50,84 odsto od ukupno 1.814.263 upisanih birača koji glasaju na 3.368 biračkih mesta, saopštila je Državna izborna komisija.

Foto: EPA-EFE/NAKE BATEV

Pravo glasa na 10. po redu izborima u toj zemlji imalo je 1.814.263 birača.

Današnji dan izbora je proglašen za neradni, a glasanje je zbog epidemije koronavirusa, uz posebne santirane mere, produženo za dva sata.

Na 10. parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji se 15 lista koalicija i stranaka nadmetalo za 120 poslaničkih mesta.

Povezane vesti:

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar