Izbori u Nikšiću, najvažniji ispit nove vlasti u Crnoj Gori

Svet 19. jan. 202123:16 > 23:18
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Sputnjik Srbija/Al Jazeera Balkans/Crno na bijelo

Posle revolucionarnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na kojima je 30. avgusta 2020. godine, nakon tri decenije svrgnut DPS Mila Đukanovića, sada se s nestrpljenjem očekuju lokalni izbori u Nikšiću 14. marta, za koje je kampanja već uzavrela, a koji će biti najveći ispit novoj vlasti.

„Lokalni izbori u Nikšiću važni su motivaciono i suštinski. Evo zašto, ukoliko bi kojim slučajem DPS dobio većinski podršku, to bi bilo ohrabrenje za državni nivo i eventualno njihov pokušaj produbljivanja političke krize kako bi se organizovali prevremeni parlamentarni izbori. Ipak za novu državnu vlast, bi pobeda antiDPS snaga bila vetar u leđa“ objašnjava za Nova.rs Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore.

Mila Radulovic
Mila Radulović Foto:Privatna arhiva

Bojkot opozicije omogućio veštačku vlast

Ona naglašava da suštinski, DPS veštački vrši vlast u Nikšiću već godinama.

„To se dešava od kako gube na lokalnim izborima i pada im podrška. Najpre su to mogli, omogućeno im je, političkom korupcijom, a zatim zbog bojkota tadašnje opozicije na lokalnim izborima“ kaže Radulović.

Naime, predaja odborničkih lista za lokalne izbore u Nikšiću, koji će biti održani 14. marta, počinje 26. januara i trajaće do 16. februara. Većina najjačih partija još nije donela konačne odluke o tome da li će nastupiti samostalno ili sa nekim koalicionim partnerima, pišu Vijesti.

Pročitajte još:

URA nastupa samostalno

Za sada je jedino URA najavila samostalan nastup, dok je koalicija „Za budućnost Nikšića“ poručila da će nastupiti uglavnom sa istim članicama kao i na parlamentarnim izborima, a nije isključila mogućnost saradnje sa novim koalicionim partnerima.

Tako bi ova koalicija mogla biti potpomognuta novoformiranim političkim pokretom pod nazivom „Za život Nikšića”, u čijem odboru su nikšićki lekari i intelektualci, zagovornici i učesnici prošlogodišnjih litija, koji su istakli da su im ciljevi borba protiv višedecenijske vladavine DPS-a, ekonomski preporod Nikšića, kao i formiranje najšireg mogućeg političkog saveza kao „najsigurnijeg recepta za uspeh u rešenju zadatih ciljeva”.

Najvažniji izbori posle parlamentarnih

Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije smatra da su nikšićki izbori važni, jer su prvi izbori koji se u Crnoj Gori organizuju nakon što je DPS Mila Đukanovića razvlašćen na parlamentarnim izborima prošle godine.

Vladimir Pavićević Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

„Na tim izborima će se videti koliki pad beleži Đukanovićev DPS i kakvo je novo prolazno vreme partija koje čine novu vlast. Budući da DPS sada u januaru ima vanredni kongres na kojem se bira rukovodstvo, nikšički izbori će biti i provera političkog uticaja koji će u crnogorskoj politici imati ti ljudi. Pošto će Milo Đukanović ostati predsednik partije uprkos teškom izbornom porazu prošle godine na parlamentarnim izborima, deluje kao da je DPS odlučio da promoviše svoje poraze. Otud mnogi analitičari prognoziraju dalji pad uticaja te stranke i razvlašćivanje DPS-a i u Nikšiću“ kaže za Nova.rs Pavićević.

On navodi da je naišao period očiglednog slabljenja političke snage Mila Đukanovića i njegove partije.

Milo Đukanović Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

„I izbori u Nikšiću sada u martu, a potom i u Herceg Novom na proleće, biće prilika da se provere ove procene“ zaključuće Pavićević.

Krivokapić: Ne stojim iza liste „Za budućnost Nikšića“

Ipak, što se tiče izbora u Nikšiću, DPS i SD još nisu donele odluku o nastupu, kao ni Demokrate i Demos. Patriotsko-komitski savez (PKS) je u Nikšiću formirao Opštinski odbor, njihovi članovi prikupljaju potpise podrške, nakon čega bi se ta partija prijavila za učestvovanje na lokalnim izborima 14. marta.

Nedavno formirani Građanski pokret Crne Gore (GPCG) trenutno “podiže mrežu saradnika u Nikšiću”, a odluku o nastupu na lokalnim izborima doneće kada bude imao jasnu procenu stanja stvari na terenu.

Foto:TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je ranije da ne stoji iza lista „Za budućnost Nikšića“ i „Za život Nikšića“, ali i da će podržati sve stranke i liste koje imaju nameru da Demokratsku partiju socijalista (DPS) i u Nikšiću pošalju u prošlost.

Lokalnu vlast u Nikšiću sada vrše DPS i SD jer je opozicija 2017. bojkotovala izlazak na birališta.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar