Izbori u Nikšiću: Da li će i koliko učestvovati SPC

Svet 23. feb. 202107:48
Podeli:
Foto: Shutterstock/Cortyn, Arhiva

Lokalni izbori u Nikšiću, koji će biti organizovani 14. marta, biće najvažniji ispit nove vlade u Crnoj Gori. Zanimljivo je da će izbori pasti na nekih 100 dana rada vlade Zdravka Krivokapića i to u njegovom i rodnom gradu Mila Đukanovića čiji je DPS posle 30 godina svrgnut sa vlasti. Kampanja uveliko traje, a javnost je zaintrigirala vest da se Krivokapić u Nikšiću sreo sa episkopom budimljansko-nikšićlom Joanikijem. Postavlja se pitanje da li će se Srpska pravoslavna crkva, koja je bila pokretač promena na parlamentarnim izborima, sada umešati i u lokalne.

Pročitajte još:

Iako lokalni, izbori u Nikšiću su mnogo više od toga – Nikšić je rodni grad Mila Đukanovića, ali i Zdravka Krivokapića pa izbori u ovom gradu predstavljaju zapravo test nove vlasti. Gubitak Nikšića bi bio nedoknadivi udarac za DPS i potvrda njihovog očiglednog osipanja, dok bi za novu vlast pobeda antiDPS snaga bila vetar u leđa.

Srpska pravoslavna crkva nosi deo zasluga za poraz DPS-a na nacionalnom nivou. Crkva je, reagujući na distriminišući Zakon o slobodi veroispovesti, oko sebe okupila kritičnu masu i litijama i relativno mirnim protestima pomogla u rušenju višedecenijske stranke Mila Đukanovića sa vlasti.

Kada je došlo do revizije Zakona o slobodi veroispovesti, očekivalo se da će se Crkva suzdržati od bavljenja politikom, zbog čega je mnoge zaintrigirala vest da se Krivokapić – koji je rekao ranije da ne stoji iza lista „Za budućnost Nikšića“ i „Za život Nikšića“, ali i da će podržati sve stranke i liste koje imaju nameru da Demokratsku partiju socijalista (DPS) i u Nikšiću pošalju u prošlost – sastao sa Joanikijem i sa njim i predsednikom parlamenta Aleksom Bečićem razgovarao o izborima u Nikšiću.

Iz sveta i regiona čitajte:

Crkva da se ne bavi politikom

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićevič smatra da je opšte raspoloženje građana takvo da će na nikšićkim izborima DPS zabeležiti još slabiji rezultat u odnosu na parlamentarne izbore.

Istraživanja, takođe, govore da je favorit za pobednika izbora u Nikšiću „Koalicija za budućnost Nikšića“ za koju se procenjuje da će imati više glasova od liste oko Milovog DPS-a, rekao je Pavićević za Nova.rs.

On je ocenio i da je Krivokapić doneo dobru odluku što je odustao od prvobitne ideje da njegovi saradnici formiraju tim i da nastupe na tim izborima.

„U međuvremenu su sami videli da bi njihov samostalni nastup na izborima u Nikšiću bio potpuni fijasko i dobro je što su odlučili da ipak budu deo šire koalicije stranaka“, rekao je on.

Pavićević je, komentarišući sastanak Krivokapića i Bečića sa episkopom SPC pozvao crkvu da se uzdrži od bavljenja politikom.

„Što se crkve tiče, mislim da je nakon revizije Zakona o slobodi veroispovesti vreme da se crkva uzdrži od bavljenja politikom. U periodu kada je crkva bila pod teškim udarom režima Mila Đukanovića, bilo je prirodno da se crkva i direktno angažuje jer je bila napadnuta od jedne političke stranke. Litije su bile izvanredan, prosvetiteljski odgovor crkve na taj napad. Crkva je uspela da se odbrani od toga napada, u tom smo joj pomogli svi mi, građani Crne Gore svih vera i nacija. Pošto je pitanje tog zakona rešeno, sada je prilika da se crkveni velikodostojnici uzdrže od bavljenja politikom“, rekao je Pavićević.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar