Izbori u Doboju i Srebrenici, veliki broj automobila iz Srbije

Svet 21. feb. 202119:48
Podeli:
Foto: Shutterstock

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je da je odziv birača danas do 11 sati na ponovljenim izborima u Doboju 19,98 odsto, a u Srebrenici 16,81 odsto. U Srebrenici nema gužvi na glasačkim mestima zbog bojkota velikog dela Bošnjaka shodno nedavnoj odluci inicijative "Moja adresa: Srebrenica“. U ova dva grada građani na ponovljenim izborima biraju opštinsku i gradsku vlast koja će ih voditi u naredne četiri godine.

Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Srebrenice, na ulicama i parkiralištima u Srebrenici parkirano je mnogo automobila s registarskim oznakama gradova iz Srbije.

Veliki broj glasača iz Srbije na novembarskim izborima, bio je jedan od povoda da se oni ponište i raspišu novi, koji se održavaju danas.

Kako javljaju mediji, u Srebrenici nema gužvi na glasačkim mestima, a očigledno je da izbore bojkotuju Bošnjaci shodno odluci inicijative „Moja adresa: Srebrenica“.

Razlog za bojkot je što Centralna izborna komisija svojom odlukom nije ponovila glasanje putem pošte, odnosno nije dala novu mogućnost da glasaju i Srebreničani koji žive širom sveta.

U ovoj koaliciji smatraju da je tako onemogućena demokratska volja nekoliko stotina građana zbog toga što glasački materijal do dijaspore nije stigao na vreme.

U biračkim odborima u tom gradu, takođe, nema Bošnjaka koji su ranije u njih imenovani, ali nakon što su odustali, na vreme je izvršena zamena i dopuna novim članovima koji su prošli minimalnu obuku.

Nakon izbora u BiH koji su održani 15. novembra 2020. godine, rezultati glasanja u Doboju i Srebrenici su 21. januara ove godine poništeni odlukom Centralne izborne komisije zbog brojnih malverzacija.

Najčešće se radilo o glasanju bez važećih dokumenata države BiH ili o njihovom falsifikovanju, fiktivnim prijavama mesta boravka, falsifikovanju potpisa, onemogućavanja prisustva posmatrača, itd.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar