Izbori u Čileu: Kast u anketama ispred Borića, kandidati i dalje u izolaciji

Svet 07. nov. 202110:29
Podeli:
Gabriel Borić
Gabriel Borić Foto: EPA/Mario Ruiz

Kandidat čileanske desnice na predsedničkim izborima Hose Antonio Kast zadržao je prvo mesto u predizbornim istraživanjima ispred levičara Gabrijela Borića, dve nedelje pre zakazanih izbora 21. novembra.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema više različitih istraživanja, podrška Kastu se kreće između 25 i 27,3 odsto u odnosu na 19-23,7 odsto onih koji podržavaju Borića, dok je na trećem mestu senatorka i kandidat demohrišćana Jasna Provoste sa 13,5 procenata podrške, prenosi Rojters.

Ako nijedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu u prvom krugu, u decembru bi se glasalo za izbor između dva najbolje plasirana kandidata.

Pet od ukupno sedam predsedničkih kandidata u Čileu trenutno je prinuđeno da se izoluje na nedelju dana nakon što je jednom od njih, Gabrijelu Boriću, koga je nominovala levica, potvrđeno da je pozitivan na kovid-19.

Pored Borića, u izolaciji su još i kandidat krajnje desnice Hoze Antonio Kast.

„Pošto sam potvrdio Borićevu dijagnozu, striktno ću se pridržavati važećih sanitarnih propisa i biću u karantinu narednih nekoliko dana. Nadam se da ću vas sve uskoro videti“, rekao je Kast juče u video snimku na društvenim mrežama.

Kandidat vladajuće desničarske stranke Sebastijan Sihel takođe će biti izolovan najmanje do utorka kao i treća po anketama, aktuelna poslanica Jasna Provoste.

Borić, koga je osim AD podržala i široka levičarska koalicija „Frente Amplio“, koja uključuje i Komunističku partiju , otišao je u preventivnu izolaciju ranije ove nedelje, kada je objavio da ima povišenu temperaturu.

BONUS VIDEO: Kako je dijalog o fer izborima otišao u zaborav?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar