Izbori u Bugarskoj: Bira se saziv skupštine

Svet 04. apr. 202111:00 > 11:02
Podeli:
Izbor Bugarska
Izbor Bugarska. Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Bugarski državljani glasaju danas na parlamentarnim izborima kako bi odabrali poslanike u Narodnoj skupštini Bugarske.

Pročitajte još:

Oko 12.000 biračkih mesta otvoreno je u 7 časova, a pravo glasa do večeras u 20 časova imaće 6.7 miliona ljudi, dok će u 66 drugih zemalja biti otvoreno još 465 biračkih mesta.

Više od 3.400 posmatrača pratiće proces glasanja, a radnici pet socioloških agencija radiće na pripremi izlaznih anketa.

S obzirom na činjenicu da se izbori održavaju u vreme pandemije koronavirusa, posebna pažnja posvećena je bezbednosti članova izbornih komisija i građana koji glasaju. Tokom glasanja građani će morati da poštuju fizičku distancu, da nose zaštitne maske i da koriste dezinfekciono sredstvo, a osobe sa simptomima prehlade neće biti primljene na biračka mesta.

Osim toga, članovi komisija koji će raditi u bolnicama ili će komunicirati sa licima koja su u samoizolaciji dobiće punu zaštitnu opremu.

Vlasti su angažovale i 20.000 policijskih službenika kako bi se osigurao red na biračkim mestima.

Vodeće sociološke službe predviđaju da će većinu glasova danas osvojiti stranka Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB), u koaliciji sa Savezom demokratskih snaga.

Očekuje se da će GERB dobiti podršku oko 28 odsto glasača, njen glavni protivnik Socijalistička stranka Bugarske (BSP) oko 20 odsto, a smatra se da stranke kao što su nova stranka Ima takav narod i Pokret za prava i slobode mogu da osvoje oko 13 odsto glasova.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar