„Ako izbori Bugarskoj ne donesu promene, biće protesta“

Svet 03. apr. 202112:08 > 12:09
Podeli:
Izbor Bugarska
Izbor Bugarska. Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Mladi i obrazovani Bugari nadaju se da će na parlamentarnim izborima u nedelju konačno doći i kraj korupciji i nesposobnosti. Ali ako ne uspeju, opet će na proteste. A krajnji izlaz je - preko granice.

Pročitajte još:

Tiho je bilo na bulevaru Vitoša jednoj od glavnih ulica u centru Sofije, uoči zbora ove nedelje (4.4.). Samo nekoliko članova i pristalica opozicione „Ustanite! Mafija napolje!“ su se okupili i svoju manifestaciju prenose preko socijalne mreže. Ta stranka je nastala prošlog leta kad su građani mesecima protestovali protiv korupcije u vladi. Sad i kao politička stranka žele osvojiti naklonost birača i sprečiti četvrti mandat bugarskog premijera Bojka Borisova.

Usred predizborne kampanje u Bugarskoj je opet proglašen lokdaun. Samo nešto pre toga vlada je dopustila otvaranje gastronomije i najavila sledeće korake u normalizaciji – i to uprkos sve većem broju novozaraženih, i rekordnom broju obolelih.

Sudeći po anektama, stranka premijera Bojka Borisova „Građani za evropski razvoj Bugarske“ (GERB) uverljivo vodi. Jedan građanin Sofije nam objašnjava kako je to moguće:

„Opozicija se još nije dokazala. Radije biram ono što poznajem pa makar to i nije najbolje.“

Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Dimitar Dimitrov – razmišlja globalno, deluje lokalno

Ipak mnogi, pre svega mladi građani Bugarske imaju drugačije mišljenje. Na primer Dimitar Dimitrov: 29 godina, elokventan i moderan. Njegov magistarski rad o istoriji međunarodnih odnosa je na uglednoj London School of Economics dobio istorijski najvišu ocenu i s lakoćom bi dobio posao bilo gde u svetu.

Ali, vratio se u Bugarsku pre šest godina i sad je kandidat na listi Demokratske Bugarske (DB). To je savez desnog i liberalnog političkog spektra kojeg vodi Hristo Ivanov, nekadašnji ministar pravosuđa u vladi Borisova. Ali pošto nije uspeo da sprovede reformu pravosuđa 2015. je podneo ostavku.

Dimitrov je uveren da su Borisov i njegova vlada „istrošeni, delegitimirani i štetni za politički i javni život u Bugarskoj.“

On predstavlja naraštaj Bugara koji razmišljaju globalno, ali žele da deluju lokalno. Želja Dimitrova je da ti mladi i većinom odlično obrazovani stanovnici Bugarske uđu u politički život svoje zemlje i konačno prekinu stare veze i vezice.

Iva i Atanas – svuda su nepotizam i korupcija

To žele i Iva i Atanas. Prošle godine su redovno bili na protestima i skandirali protiv mafije i korupcije. Imaju 27 godina i rade kao stručnjaci u digitalnom menadžmentu. O svojoj vladi misle samo najgore.

Izbor Bugarska
Izbor Bugarska. Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Iva je studirala u Austriji, ali se pre tri godine vratila u domovinu. „Nepotizam i korupcija su svuda i ljudi više nemaju nikakvih iluzija.“ Ali baš to bi trebao da ih motiviše da izađu na izbore i podrže alternativu, smatra Iva.

„Ne vidim u jednom jedinom području politike ljude koji zaista znaju to što rade“, kaže nam Atanas. „Birokratija i nekompetentnost su svuda prisutni.“

U parlamentu – i šta onda?

Bugarska, u društvu s Mađarskom i Rumunijom se nalazi na dnu lestvice indeksa korupcije Transparency Internationala među zemljama EU. Na dnu evropske lestvice je i po pitanju slobode medija, a Reporteri bez granica su 2020. Bugarsku smestili čak na 111. mesto među zemljama sveta. Jer kako objašnjava ova organizacija novinara, Bugarska je zemlja u kojoj nekoliko ljudi, blisko povezani sa vladajućim političarima, poseduje većinu medija.

Korupcija, nepotizam, poslušni mediji – sve je to nateralo mlade građane Bugarske prošle godine na proteste. Sad žele promene kroz parlament.

Prema anketama, Demokratska Bugarska bi mogla dobiti između šest i osam posto glasova. Ali veliko je pitanje šta bi mogli učiniti čak i ako uđu u parlament:

„Zapravo ne vidim neku drugu stranku s kojom bi mogli stvoriti vladajuću koaliciju“, kaže nam Atanas. „A i za birače bi bilo razočaranje kad bi DB ušla u koaliciju s nekom strankom statusa quo.“

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Pod „status quo“ on misli na tri velike stranke u Bugarskoj koji već godinama dominiraju političkom pozornicom. Tu je GERB premijera Borisova, Bugarska socijalistička partija koja je nastala od nekadašnjih komunista i Pokret za prava i slobode, stranka turske manjine u toj zemlji.

Ako ne uspemo…

Šta će biti nakon izbora? Dimitar Dimitrov uzdiše: „Neće biti jednostavno. U svakom slučaju ne smemo pristati na kompromise kojima se krše naša načela“. To je svakako plemenito, ali teško ostvraljivo jer je već izvesno da će budući parlament biti veoma šarolik i u njemu će biti najmanje pet, možda i osam stranaka.

Svi oni koji su prošle godine protestovali u Bugarskoj ipak se nadaju da će njihova domovina krenuti drugim putem.

„Još uvek se nadam da će se stvari promeniti“, kaže nam Iva. A ako se ne promene? „Onda opet na proteste“, misli Atanas. „A ako protest ine donesu promene, onda nema druge nego otići u inostranstvo.“

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar