Iza kulisa samita u Kranju: Večera kasnila 90 minuta, telefoni zabranjeni

Svet 07. okt. 202112:53
Podeli:
Samit lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Na završnoj pres konferenciji samita EU - Zapadni Balkan, Šarl Mišel je istakao kako regija Zapadnog Balkana ima ''stratešku važnost u EU'', te da je njihova želja rad na proširenju.

Ipak, zemljama regona potrebne su reforme i investicije kako bi se uskladile s prioritetima EU, poput Evropskog zelenog sporazuma ili Digitalne agende, naglasio je. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da je cilj bloka EU omogućiti proširenje. Ekonomski i investicijski plan je u centru našeg angažmana u regiji, rekla je Lajen, naglasivši da je Komisija stavila na sto početnih “9 milijardi evra za investicije“, prenosi Jutarnji list. 

POGLEDAJTE JOŠ:

Konkretni dogovori podrazumevaju evropski investicijski program u iznosu od 30 milijardi evra za region, te osiguravanje da Zapadni Balkan dostigne isti nivo vakcinacije kao EU do kraja 2021. godine, te da se roming pravila usklade s EU. Ono što je sigurno jeste da čelnici EU žele da daju potporu Zapadnom Balkanu u vreme kada Rusija i Kina povećavaju svoj angažman.

Pre samita, čelnici 27 zemalja EU okupili su se u renesansnom dvorcu Brdo na neformalnoj večeri. Kako saznaje Politico, predsednik Evropskog veća Šarl Mišel zatražio je od čelnika da ostave svoje telefone ispred vrata, “kako bi se osigurala poverljivost rasprave o ulozi EU u svetu“.

Večera koja je započela s kašnjenjem od više od 90 minuta, nastavila se i nakon ponoći. Kompletan sadržaj razgovora nije poznat, ali prema rečima izvora, Mišel je insistirao na tome da se razgovor treba usresrediti na mesto Evrope u svetu.

BONUS VIDEO Merkel u Beogradu – poruke i nasleđe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar