Italijanski princ traži da mu država vrati dragulje vredne 300 miliona evra

Svet 28. jan. 202211:15
Podeli:
Prince Emanuele Filiberto
Prince Emanuele Filiberto Foto:Nicola Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia/Mehdi FEDOUACH / AFP / Profimedia/MEHDI FEDOUACH / AFP / Profimedia

Bivša italijanska kraljevska porodica zahteva da joj se vrate dragulji koji su bili u njenom vlasništvu, a koji su im oduzeti kada je ta zemlja ukinula monarhiju. Veruje se da je vrednost traženih dragulja oko 300 miliona evra.

Članovi kraljevske porodice, koji su bili prognani iz Italije posle Drugog svetskog rata pa sve do 2002. godine, traže da im se vrati kolekcija tijara, ogrlica, broševa i minđuša, koja se nalazi u trezoru Banke Italije u Rimu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kolekcija kraljevske Savojske kuće, koja se sastoji od oko 6.000 dijamanata i oko 2.000 bisera, oduzeta je kada su Italijani posle rata glasali za ukidanje monarhije, nakon čega je tadašnji kralj Umberto II pobegao u Portugal.

Italijani su kaznili kraljevsku porodicu jer je sarađivala sa fašističkim diktatorom Benitom Musolinijem, a zatim pobegla iz Rima 1944. godine kako bi izbegla invaziju nemačke vojske. Od tada, dragulje čuva Banka Italije, a izveštaji pokazuju da oni vrede oko 300 miliona evra.

"Italija bi trebalo da uradi ono što je ispravno i dolikuje i da vrati dragulje mojoj porodici. Novčana vrednost dragulja nas ne zanima. Ono što je važnije je istorijska i sentimentalna vrednost koju imaju. Italija je jedina republika na svetu u kojoj je privatna svojina bivše kraljevske porodice još uvek u rukama države. To je sramota", rekao je princ Emanuele Filiberto od Savoje za britanski Telegraf.

Dodao je da je nakit bio sakriven više od 70 godina i da za razliku od krunskih dragulja u Londonskoj kuli, oni nikada nisu bili izloženi javnosti. Upitan da li će njegova porodica kolekciju nakita izložiti u muzeju, princ Filiberto je rekao da „nakit prvo mora da vrati Banka Italije, a potom će naslednici kraljevske porodice odlučiti šta će sa njima".

Foto:Mehdi FEDOUACH / AFP / Profimedia

U utorak je održan posrednički sastanak između advokata kraljevske porodice i predstavnika banke ali je sastanak bio neuspešan. Proces će biti dug, jer će banka kojoj je dato "starateljstvo" nad draguljima, odluku morati da izloži italijanskoj vladi. Ipak, Serđo Orlandi, advokat porodice, tvrdi da će dragulji biti vraćeni.

Princ Filiberto je poznat u Italiji i živi u Milanu. On vodi ugostiteljski posao pod nazivom Princ od Venecije, a poznat je i kao "pasta princ".

Posle Drugog svetskog rata, članovi kraljevske porodice poslati su u iznanstvo. Tadašnji kralj Umberto II pobegao je u Portual i nikada više nije kročio u Italiju. Umro je sa 78 godina 1983. u Ženevi, gde se lečio od raka.

Prince Emanuele Filiberto of Savoy
Prince Emanuele Filiberto of Savoy Foto:Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

Kraljevska porodica se 2002. godine vratila u Italiju, nakon 56 godina u izgnanstvu. Sin poslednjeg kralja Italije, princ Vitorio Emanuele se vratio iz Ženeve u Italiju sa svojom suprugom Marinom Dorijom i sinom Filibertom.

Podrška obnavljanju monarhije u Italiji je izuzetno slaba, ali neki članovu kraljevske kuće nikada nisu prestali da se nadaju da bi jednog dana mogli da se vrate na čelo Italije.

"Istina je da monarhija u Italiji više ne postoji, ali nikad ne reci nikad. Pogledajte šta se desilo u Španiji, kada je ponovo vraćena monarhija nakon Frankove diktature. Nikad se ne zna", rekao je Emanuele Filiberto za britanski „Telegraf“ prošle godine.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar