Italijan ukrao 500 miliona evra, pa pobegao, telo mu je sada pronađeno spaljeno

Svet 03. jul 202216:55
Podeli:
Masimo Bokikio Foto:Facebook

Italijanski broker otpužen za krađu miliona evra nastradao je u misterioznoj nesreći u Rimu, kada je njegovo telo pronađeno spaljeno do neprepoznatljivosti.

Italijanska policija istražuje misterioznu saobraćajnu nesreću u Rimu u kojoj je na motoru poginuo kontroverzni investitor Masimo Bokikio (56), koji je trebalo da svedoči na sudu nakon što je navodno ukrao 500 miliona evra od bogatih investitora, prenosi Dejli mejl.

Njegova lista klijenata uključuje bivšeg trenera fudbalske reprezentacije Italije Marčela Lipija, kao i sadašnjeg menadžera Totenhema Antonija Kontea, koji je navodno prevaren za više od 20 miliona evra.

Broker je dosta vremena provodio i u sportskom klubu „Circolo Canottieri Aniene“, jednom od najstarijih i najozloglašenijih sportskih klubova u Italiji. Često se hvalio da je blizak prijatelj sa počasnim predsednikom Đovanijem Malagom.

Prisluškivani telefonski pozivi iz istrage koji su procurili u javnost otkrivaju koliko su ulagači bili impresionirani njegovim navodnim prijateljstvom sa Malagom, predsednikom italijanskog Olimpijskog odbora.

S druge strane, Malago je negirao kako je Bokikiju dao ikakav novac za ulaganje tvrdeći: "On je neverovatan, pravi fenomen, ali je lud i ne bi mi nikada palo na pamet da potrošim jedan evro na zajedničku investiciju s njim".

Njegov profil na LinkedIn-u pokazuje da je bio povezan sa ogromnom mrežom kompanija od kojih su mnoge registrovane u Velikoj Britaniji.

Njegove priče o čudesnim ulaganjima u Sinagapuru, Hong Kongu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima donele su mu poslove sa arhitektama, izvršnim direktorima, visokopozicioniranim lekarima i profesionalnim fudbalerima, a za to vreme je od zarade živeo prilično luksuznim životom.

Bokikio je pričao o međunarodnim investicijama koje su mu donele luksuzan život. Obećavao je klijentima dobru zaradu, a kada bi došao trenutak isplate, on bi nestao.

Napustio je Italiju 2020. godine da bi se pritajio, izbegavajući pozive i pisma svojih investitora sa pitanjem šta se dogodilo sa njihovim novcem. Poreski istražitelji su otvorili istragu i zaplenili skoro 11 miliona evra imovine, uključujući i alpsko skijalište i Pikasovu sliku.

Vlasti su na kraju uhvatile Bokikija. Interpol ga je pronašao u Džakarti i uhapsio u julu 2021. godine, odvezavši ga kući da se suoči sa suđenjem i da svedoči.

Istražitelji takođe veruju kako je ukrao i novac od ulagača iz kriminalnog miljea koji su njegove usluge koristili za pranje novca sa svojih računa u inostranstvu. To je pokrenulo nagađanja kako je njegov motor sabotirao neko od prevarenih ulagača.

Kako se navodi u jednom od izveštaja, motor je planuo pre samog sudara. Saslušanje pred sudom je bilo zakazano za dan nakon njegove smrti, prenosi Dejli mejl.

PROČITAJTE JOŠ:

U policijskim izveštajima iz 2020., koja su procurila u italijanske medije, jedan prevareni klijent je ispričao Bokikijevoj ženi kako je čekao ispred kuće da se Bokikio pojavi jer je hteo da ga upozori da će se "nešto dogoditi".

"Čekamo rezultate testova, ali Bokikio mi nikada nije rekao da je dobijao pretnje", rekao je njegov advokat Đanluka Tognozi.

Njegova supruga je podnela papire za razvod pre nego što je Bokikio poginuo, nakon što je priznala svojoj sestri da više ne može da trpi ljude koji se pojavljuju u njegovoj kući.

Istražitelji se sad samo mogu nadati da će i bez Bokikijeve pomoći eventualno moći da uđu u trag milionima evra koje je sakrio.

BONUS VIDEO: Pljačka banke i okršaj sa policijom u Kanadi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News