Italija: Zdravstveni radnici da se vakcinišu ili gube posao

Svet 01. apr. 202119:51
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

Svi zdravstveni radnici u Italiji moraće da se vakcinišu protiv virusa korona, ili će biti suočeni sa suspenzijom sa posla i gubitkom plate. Kritičari vlade dovode u pitanje legalnost prisiljavanja samo nekih kategorija stanovništva da primi vakcinu.

Uvođenje obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike saopštila je italijanska vlada, a prenosi Rojters, ocenjujući da je reč o potencijalno kontroverznom potezu sa ciljem da se zaštite ugroženi pacijenti i potisne antivaksersko raspoloženje u zemlji.

U dekretu koji je odobrio kabinet premijera Marija Dragija kaže se da su zdravstveni radnici uključujući farmaceute „u obavezi da se vakcinišu“, a oni koji to odbiju mogli bi da budu suspendovani sa posla bez finansijske nadoknade do kraja godine.

„Cilj mere je da što više zaštitimo medicinsko i nemedicinsko osoblje, kao i one koji rade u okruženju gde se mogu zaraziti“, navodi se u saopštenju vlade, dodajući da je takva odluka doneta pošto su se pojavila žarišta u bolnicama gde su zaposleni odbili da se vakcinišu.

Uredbom se takođe uvodi pravna zaštita za osobe koje daju vakcine, mera koju su doktori i medicinske sestre zahtevali posle slučaja kada su neki lekari stavljeni pod istragu za ubistvo nakon smrti jednog vakcinisanog muškaraca na Siciliji.

Kritičari vlade dovode u pitanje legalnost prisiljavanja samo nekih kategorija stanovništva da primi vakcinu.

U Italiji je dosad dato oko 10 miliona doza vakcina, a oko 3,1 miliona starijih od 60 godina primilo je obe doze.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar