Italija zahteva od kompanije Fajzer da isporuči vakcine

Svet 25. jan. 202122:19 > 22:20
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Italijanska vlada je danas poslala pismo farmaceutskoj kompaniji Fajzer i pozvala je da poštuje odredbe o isporuci vakcine, rekao je vladin specijalni izaslanik. Fajzer i nemački partner Biontek su prošle nedelje neočekivano saopštili da neće moći da obezbede količinu vakcina na koju su se obavezali, što je izazvalo bes evropskih zemalja.

Ovo pismo je samo dodatak na postojeću tenziju između Evropske unije i američke kompanije, koja je prošle nedelje objavila da će kasniti sa isporukama vakcine.

„Kancelarija državnog tužioca je poslala Fajzeru pismo u kojem zahteva da ta kompanija ispuni odredbe iz ugovora o isporuci vakcina“, navodi se u saopštenju specijalnog izaslanika.

Italija je ranije najavila da će preduzeti pravne radnje protiv američke laboratorije Fajzer zbog kašnjenja u isporukama vakcina protiv koronavirusa.

Fajzer i nemački partner Biontek su prošle nedelje neočekivano saopštili da neće moći da obezbede količinu vakcina na koju su se obavezali, što je izazvalo bes evropskih zemalja, koje su već na udaru kritika zbog sporosti kampanje vakcinacije.

Laboratorije su potom sutradan pružile uveravanje da imaju “plan” kako bi ograničile odlaganje isporuka vakcine na nedelju dana.

Međutim, umesto plana, Fajzer je obavestio Rim o daljem odlaganju isporuka vakcina.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar