Željko Pantelić: Salvinijeva izdaja nacionalista u EU

Svet 17. feb. 202122:57
Podeli:
Mateo Salvini Foto: EPA-EFE/ROBERTO MONALDO / POOL

Italijanskim društvenim mrežama kruži već nekoliko dana mim koji na duhovit način predstavlja razvojni put trenutno najpopularnije italijanske stranke u biračkom telu: Lige Matea Salvinija. Ta stranka je rođena kao “Liga veneta” uz slogan “Prvo Veneti”, zatim je postala “Liga lombardo-veneta” i moto je promenjen u “Prvo Lomabrdo-Veneti”, da bi se u sledećem koraku sa Umbertom Bosijem transformisala u “Ligu sever” i geslo “Prvo Padani”. Sa dolaskom Matea Salvinija ime je skraćeno u Liga, a lajtmotiv “nacionalističke Lige” je glasio “Prvo Italijani”, poslednji zaokret ju je preobrazio u proevropsku stranku sa krilaticom “Prvo Evropljani”.

Pročitajte još:

Epohalna promena na italijanskoj političkoj sceni, koja će imati dalekosežne posledice na evropskom planu i na budućnost EU, nije došla preko noći. Mateo Salvini se nije probudio iznenada jednog februarskog jutra zaboravljajući svoje prijatelje suvereniste u EU, Marin Le Pen, Jerga Mojtena i Gerta Vildersa, i ne prepoznajući više svoje jastrebove, Alberta Banjajija i Klaudija Borgija, zagovronike izlaska Italije iz EU i povratka na liru.

Proces preobraćanja Salvinija je trajao mnogo duže, više od godinu dana. Siva eminencija Lige i političar sa najboljim vezama u Vašingtonu i Briselu Đankarlo Đorđeti i Đulija Bonđorno, advokatica i politička unuka Đulija Andreotija, su uspeli da uvere Salvinija da ako želi da jednog dana postane premijer Italije, njegova stranka ne može da bude opozicija Evropskoj uniji i opozicija u Evropskom parlamentu.

Đorđeti je podsetio Salvinija da bi ga vođenje anti-evropske politike u momentu kada iz EU treba da stignu stotine milijardi evra moglo koštati dugogodišnje izolacije, baš kao što je to bio slučaj sa komunstima i Palmirom Toljatijem koji su propagirali anti-amerikanizam dok su se u Italiju slivale milijarde dolara iz Maršalovog plana. Zbog te greške komunisti će na vlast stići tek sa Masimom D’Alemom, pola veka kasnije.

Foto:EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

„Carpe diem“

Davanje mandata Mariju Dragiju da formira novu italijansku vladu bio je klasičan “Carpe diem” za Ligu i Matea Salvinija. Prethodno su se sve kockice složile. Zahvaljujući svojim predsednicima pokrajina i lokalnim političarima Liga je u severnom i centralnom delu Italije preuzela gotovo sve glasače Berluskonijeve Forca Italije. Reč je o srednjim i malim privrednicima, slobodnim profesionalcima, zanatlijama, trgovcima, zemljoradnicima, vlasnicima barova i restorana, rečju Italijanima koji proizvode, rade i daju drugima da rade.

Novo, većinsko, glasačko telo Lige ne toleriše avanturiste i populiste koji prodaju maglu. Pandemija koronavirusa je povećala potražnju za ozbiljnim političkim liderima, iza kojih stoje konkretni rezultati. Naravno, radi se o glasačima koji veoma drže do bezbednosti, poštovanja zakona, stroge kontrole ulaska migranata, ali svesnih da bi njihov biznis, radno mesto i blagostanje bilo ugroženo izlaskom Italije iz evrozone ili EU.

Osluškujući puls birača Lige, Đorđeti je počeo da plete mrežu za približavanje Evropskoj narodnoj partiji (EPP). Pre par meseci je bio u misiji u Berlinu gde je detaljno objasnio liderima Hrišćansko-demokratske unije (CDU) planove Lige da postane stranka po ugledu na Hrišćansku-socijalnu uniju (CSU) iz Bavarske. Po svedočanstvu Marijana Venta, visokokotiranog poslanika CDU u Bundestagu, Đorđeti je još tada najavio zaokret Lige i njeno približavanje političkom centru i oslanjanje na srednju građansku klasu.

Mateo Salvini Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Dramatična promena rečnika

Drastična promena rečnika Salvinija u poslednjih par nedelja, pre svega prema evru i EU – više niko iz Lige ne zagovara izlazak iz evrozone ili iz EU – kao i ublažavanje retorike prema migrantima, bili su prvi znaci realizacije Đorđetijevog plana. Odustajanje od insistiranja na novim parlamentarnim izborima, ulazak Lige u vladu Marija Dragija i glasanje njenih poslanika u Evropskom parlamentu za fond EU od 750 milijardi evra namenjen oporavku ekonomije, uverili su lidere Evropske narodne partije (EPP) da je najjača desničarska stranka u Italiji napravila kopernikanski zaokret.

Naravno, još uvek smo daleko od momenta kada će Liga biti primljena u familiju narodnjačkih partija. To se sigurno neće dogoditi u ovoj godini. Delom zbog stava kancelarke Angele Merkel prema Salviniju i Ligi a još više što bi nemačkim demohrišćanima, u izbornoj godini za Bundestag, bilo teško da objasne svojim biračima,, dijametralno različit odnos prema Ligi i Alterantivi za Nemačku, čiji poslanici sede u istoj poslaničkoj grupi “Identitet i demokratija” u Evropskom parlamentu.

Ne treba potceniti ni stavove članova narodnjačke porodice iz drugih zemalja. Deo narodnjaka već duže vreme radi na postavljanju jasne granice između partija evropskog desnog centra i suverenističko-populističke desnice, odnosno zaustavljanje tendencije daljeg pomerenja u desno i tzv. umerenih partija. Tu se pre svega misli na poljski ogranak stranke predvođen predsednikom Donaldom Tuskom koji u Poljskoj vodi žestoku političku borbu sa kleropopulistima Jaroslava Kačinjskog.

Foto: EPA-EFE/ROBERTO MONALDO / LAPRESSE / POOL

Pročitajte i:

Približavanje Lige EPP-u

Narodnjaci će pažljivo pratiti rad i ponašanje čelnika Lige u vladi Marija Dragija i u EP. Sam Vent koji ima ulogu mostograditelja između Lige i EPP-a upozorava da se radi o sporom i dugom procesu. Takođe, u EPP su poprilično iziritirani Viktorom Orbanom, poslednja unilateralna inicijativa da uveze rusku vakcinu je prelila čašu strpljenja i razumevanja. Niko u narodnjačkoj porodici ne želi da dobiju novo, jače i politički teže, zbog veličine Italije, izdanje mađarskog autokrate.

Proces približavanja Lige EPP-u bi mogao da bude ubrzan u slučaju da Jens Špan ili Markus Zeder zamene Angelu Merkel u kancelarskoj fotelji. Pozicija Špana prema migrantima i bezbednosnim pitanjima je mnogo bliža Salvinijevim nego stavovima Merkelove. Predsednik Bavarske Markus Zeder je veliki prijatelj istaknutih ligaša na čelu Lombardije i Veneta, Atilija Fontane i Luke Zaje. Šuška se da je upravo Zeder jedan od sponzora organizacije susreta Matea Salvinja sa nacionalnim liderima stranaka desnog centra u EU čija je namera da promovišu lidera Lige u prihvatljivog evropskog političara.

Cilj je da Liga pređe iz “suverenističko-populističkog” bloka do sledećih izbora za Evropski parlament u 2024. godini. Interes italijanske stranke je da se konačno akredituje kao ozbiljna, odgovorna i državotvorna partija. Đorđeti je uspeo da ubedi Salvinija da je svaka vlada u Rimu osuđena na neuspeh ako nije deo vladajuće većine u EU. S druge strane za EPP je od fundamentalnog značaja ulazak Lige imajući u vidu da je Berluskonijeva Forca Italija na izdisaju,“degolisti” u Francuskoj na istorijskom minimumu a da je Fides mađarskog premijera Orbana na izlaznim vratima.

Narodnjacima je preko potrebno pojačanje kako bi zadržali relativnu većinu u EP, odnosno status najjače političke porodice u EU i samim tim privilegiju da imaju pravo prvog izbora u raspodeli najvažnijih funkcija u EU. Takođe, prelazak Lige iz populističko-suverenističkog u tabor proevropskog desnog-centra bi definitivno sveo na puku teoriju mogućnost da evroskeptične i nacionalpopulističke stranke osvoje većinu u Evropskom parlamentu. Štaviše, bio bi to početak kraja suverenista.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram