Italija otvara restorane, ali u regionima sa manje zaraženih

Svet 24. apr. 202111:52
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI

Restrikcije za brojne delatnosti, uključujući restorane, barove i bioskope, ublažavaju se u brojnim italijanskim regijama u ponedeljak, dok vlada polako ukida restrikcije u područjima sa malim brojem zaraženih.

PROČITAJTE JOŠ:

Četrnaest od 20 italijanskih regija, uključujući Lacio, čije je sedište Rim, kao i Lombardiju sa sedištem u Milanu, postaće umereno rizična žuta područja od 26. aprila, nakon što su više nedelja bile označene kao narančasta ili crvena područja većeg rizika, objavilo je ministarstvo zdravstva, prenosi Hina.

Ta promena omogućiće restoranima i barovima da otvore terase, zbog čega su neki započeli da postavljaju stolove i pripremati hranu, u iščekivanju promene.

Otvaraju se i bioskopi i pozorišta

Bioskopi, pozorišta i koncertne dvorane takođe se otvaraju u ponedeljak, nakon šest meseci, u žutim područjima, ali uz oštre restrikcije mogućeg broja posetilaca.

„Ponedeljak je za mene kao prvi dan škole“, rekao je šef Marko Martini, koji je svoj restoran u Rimu nazvao po sebi.

Italija, koja ima najveći broj mrtvih od koronavirusa u Evropi, uvela je oštre restrikcije prošle jeseni, u vreme drugog talasa epidemije.

Nakon toga je uveden sistem restrikcija na četiri nivoa (po bojama), u skladu sa epidemiološkom situnacijom na lokalnom nivou. Međutim, prethodnih šest meseci je cela zemlja bila jedno vreme crvena, odnosno narančasta zona, kako bi se smanjio pritisak na bolnice i ubrzala kampanja vakcinacije.

Restoranima promet pao za 40 odsto

Italijanski su restorani izgubili 37.7 milijardi evra u 2020. godine, pokazuju podaci ceha ugostitelja FIPE, što je otprilike 40 odsto uobičajenog godišnjeg prihoda.

Vladina odluka da se zadrži policijski čas od 22 sata, usprkos zahtevu koalicionih partnera i regionalnih vlada da se pomakne na 23 sata, naljutila je deo ugostitelja, koji su se nadali potpunom otvaranju.

Italijani uobičajeno večeraju između 20:30 i 21:30 pa se očekuje da će raniji policijski čas odvratiti goste.

„Iskreno, barem bih malo produžio policijski čas. Nisu svi spremni promeniti navike“, rekao je Martini.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar