Kako je korona podelila Italiju

Svet 14. dec. 202014:48 > 14:49
Podeli:
Foto:Mauro Scrobogna / LaPresse / Profimedia; REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Dve dijametralno suprotne slike stigle su proteklog vikenda iz Italije. Sa jedne strane, u jeku pandemije koronavirusa, Italijani su pohrlili u božićnu kupovinu bacivši kroz prozor mere zaštite. Sa druge strane, narodne kuhinje u zemlji, naročito na jugu, prepune su očajnih korisnika koji su zbog korone ostali bez posla i izvora prihoda.

Pročitajte još:

Medicinski radnici ostali su šokirani kada su se u javnosti pojavile fotografije prepunih gradskih ulica i kupohiličara koji žure da iskoriste popuštanje epidemioloških mera kako bi pazarili božićne i novogodišnje poklone i uživali u piću u novootvorenim barovima i restoranima.

„Nemojte više ikad da vidimo fotografije kao ove danas: Moramo da izbegnemo treći talas“, besno je poručio je Domenisio Arćuri, italijanski komesar za kovid-19.

Dok su tržni centri i autleti zatvoreni vikendima, prodavnice i robne kuće mogu da ostanu otvorene pod uslovom da vode računa o broju mušterija, što je dovelo do stvaranja dugih redova ispred i velikih gužvi u trgovačkim ulicama širom Italije. U Rimu je centar grada bio toliko pun da je policija privremeno blokirala fontanu Trevi.

Foto>Mauro Scrobogna / LaPresse / Profimedia

Sa druge strane, u Milanu i Napulju takođe su bile gužve i redovi, ali drugačije prirode. Stotine ljudi čekalo je u redu ispred narodne kuhinje kako bi dobili osnovnu hranu koju više ne mogu da priušte.

Italijanski zvaničnici kažu da kuhinje poslednjih meseci imaju sve više korisnika, takozvane „nove sirotinje“ koji su zbog epidemije ostali bez posla i ne mogu više da prehrane sebe i svoje porodice.

Foto:REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Zemlja koja je bila najgore pogođena evropska zemlja u prvom talasu korone, zapala je u duboku recesiju i sve je više radno sposobnog stanovništva koje je zbog pandemije i zatvaranja ostalo bez posla.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar