Policija privela šest osoba zbog gnusnog transparenta u HR

Svet 13. jun. 202014:35 > 14:41
Podeli:
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Zagrebačka policija u subotu je izvestila da u saradnji s Opštinskim državnim tužilaštvom u Zagrebu sprovodi krivičnu istragu zbog sumnje u izvršenje krivičnog dela nad šest osoba koje se dovode u vezu s isticanjem sramotnog transparenta na Kustošiji s natpisom “J...t ćemo srpske žene i djecu” kao i s urlikanjem “Ubi, ubi Srbina” na terasi jedne zgrade.

To su najnovije informacije o incidentu koji je zgrozio hrvatsku javnost nakon što je mreže obišla fotografija mladića odevenih u crne majice i ‘dukserice’, s navijačkim obeležjima Bad Blue Boysa i HOS-ovim zastavama, a pritom su isticali sporni transparent, piše Jutarnji list.

„Prilikom dolaska na mesto zatražene intervencije, policijski službenici nisu zatekli niti neposredno svedočili protivpravnom ponašanju vezano za dojavu o remećenju javnog reda i mira. Ali preduzeli su radnje kako bi započeli krivičnu istragu. S obzirom na naknadno objavljenu fotografiju na pojedinim društvenim mrežama, u tu krivičnu istrahu biće uključeno i utvrđivanje okolnosti njenog nastanka“, rekli su u zagrebačkoj policiji u petak.

Foto: AFP / AFP / Profimedia

„Kukavice su oni koji se kriju, imena neću objaviti jer je kampanja, ja se njih ne bojim! Mi se njih ne bojimo. Ali znam čega se oni boje. Boje se svoje prošlosti i onog što rade. Ako se ovo nastavi, debelo ćemo razmotriti kako ćemo učestvovati u izborima. To može biti štetno, može zaustaviti mnogo toga, ali posegnućemo za tim! Naći ćemo način“, poručio je u subotu predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Bad Blue Boysi kao organizacija u petak nisu bili raspoloženi za razgovor o ovoj temi. Ono što se moglo neslužbeno čuti jeste to da se radi o mlađim pripadnicima navijačke grupe, koji su se očito previše zaleteli, ali i to da će se te stvari rešavati unutar grupe, odnosno da će pojedinci koji su osmislili transparent biti oštro kažnjeni. Jasno, nakon što policija završi s njima…

Foto: AFP / AFP / Profimedia

Iz BBB Kustošije poslali su izvinjenje koje je osvanulo na Fejsbuku i koje prenosimo u celosti.

„Ekipo, u ime BBB Kustošija, javno vam se izvinjavamo za poruku napisanu i objavljenu juče. Poruka je za svaku osudu i izgovora nema, ali u našu obranu, moram reći da to nije bilo delo svih nas, nego određenih pojedinaca koji su to digli, a da nismo videli šta na njoj piše. Odgovorni će za to će snositi posledice, a vas molimo da nam ne zamjerate te da vam grupa ne padne u očima zbog lošeg ponašanja pijanih klinaca i, što je najgore, našeg propusta što to odmah nismo primetili i zabranili im. Zgađeni smo svi tekstom poruke i još jednom izvinjenje u ime svih“, stoji u postu.

Savez udruženja dobrovoljaca hrvatskih obrambenih snaga saopštio je da najoštrije osuđuje transparent navijača Dinama u Zagrebu, kojim se preti silovanjem Srpkinja i srpske dece.

To udruženje tvrdi da su „HOS-ovci časno ratovali, poštujući ženevsku konvenciju i ratno pravo“, i navodi da se grozi zločina prema svima, posebno prema deci i ženama, javlja Hina.