Istraživači SZO stigli u Vuhan: Kako je počela pandemija

Svet 14. jan. 202108:00 > 08:15
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Desetočlani tim istraživača Svetske zdravstvene organizacije (SZO) stigao je danas u Kinu, u grad Vuhan, gde je pandemija korona virusa prvi put primećena, da sprovede istragu o poreklu pandemije uz neizvesnost da li bi Peking mogao da pokuša da spreči nelagodna otrkića.

Dolazak stručnog tima SZO u Vuhan odobrila je vlada predsednika Si Đinpinga posle više meseci diplomatskog ubedjivanja, koje je izazvalo neuobičajenu javnu žalbu predsednika Svetske zdravstvene organizacije.

Naučnici sumnjaju da je virus od koga je umrlo 1,9 milion ljudi u svetu od kraja 2019. godine prešao na ljude sa slepih miševa ili drugih životinja, najverovatnije na jugozapadu Kine. Vladajuća Komunistička partija Kine, povredjena zbog žalbi da je dozvolila da se raširi bolest navela je da je virus stigao iz inostranstva, moguće na uvezenoj morskoj hrani ali naučnici odbacuju tu pretpostavku.

Engleski kanal državne televizije CCTV, javio je da je stigao tim SZO. U timu su stručnjaci za viruse i drugi specijalisti iz SAD, Austrije, Nemačke, Japana, Britanije, Rusije, Holandije, Katara i Vijetnama. ; Portparol kineske vlade rekao je ove nedelje da će „razmeniti mišljenja“ sa kineskim naučnicima ali nije nagovestio da li će im biti dopušteno da skupljaju dokaze. ; Oni će morati da budu u dvonedeljnom karantinu kao i da se testiraju na Kovid-19, prema objavi na zvaničnom nalogu televizije na mreži Vajbo.

Oni će početi da rade sa kineskim stručnjacima preko video sastanaka dok su u karantinu.

Kina je prvobitno odbila zahtev za medjunarodnu istragu kada je administracija predsednika Donalda Trampa optužila da je Peking kriv za širenje virusa koji je doveo do najdublji pad svetske ekononomije od 1930-ih.

Jedna mogućnost je da su lovokradice divljih životinja možda prenele virus trgovcima koji su ga doneli u Vuhan, rekao je ranije za AP jedan od članova tima SZO, zoolog Peter Dasak, iz američke grupe Eko Helt Alajans (EcoHealth Alliance).

Malo je verovatno da će jedna poseta naučnika potvrditi poreklo virusa, pošto je utvrdjivanje porekla epidemije od životinja obično dugotrajan proces koji traži više godina istraživanja uključujući uzorke životinja, genetsku analizu i epidemiološke studije.

Komentari

Vaš komentar