Istraga otkriva: Kuomo bio umešan u više slučajeva seksualnog uznemiravanja

Svet 22. nov. 202121:31 > 21:31
Podeli:
Endru Kuomo
Endru Kuomo Foto: Office of Governor Andrew M. Cuomo/Handout via REUTERS

Endru Kuomo, koji je podneo ostavku kao guverner Njujorka u avgustu, nakon što je Tužilaštvo potvrdilo brojne navode o seksualnom uznemiravanju, učestvovao je u „višestrukim slučajevima seksualnog uznemiravanja“, koristio je državne resurse za knjigu i „nije bio u potpunosti transparentan“ o broju umrlih od koronavirusa u staračkim domovima, rekli su državni zvaničnici u ponedeljak, sumirajući rezultate istrage.

„Ovo je bilo tužno poglavlje u istoriji Njujorka“, rekao je predsednik državne skupštine Karl Histi, koji je u martu zatražio od skupštinskog odbora za pravosuđe da istraži optužbe protiv Kuoma, piše Rojters.

U izjavi za medije portparol Kuoma nazvao je izveštaj „revizionističkim“ i rekao da Kuomov tim nije dobio priliku da pregleda spise koje poseduje Skupština.

Kuomo je negirao da je u prošlosti počinio ono za šta ga ozužuju, iako je u avgustu kada je podneo ostavku rekao da prihvata „punu odgovornost“ za, kako je nazvao, nespretne pokušaje da bude ljubazan ili duhovit.

Histi je najpre zatražio od pravosudnog odbora da utvrdi da li Kuomo treba da bude smenjen sa funkcije, nakon što su dve žene koje su radile za Kuoma izašle u javnost sa otužbama za seksualno uznemiravanje.

Napor za opoziv je pokrenut Kuomovom ostavkom nakon objavljivanja izveštaja njujorškog državnog tužioca Leticije Džejms u kojem se zaključuje da je Kuomo prekršio savezne i državne zakone seksualno uznemiravajući žene koje su radile za njega.

Ubrzo nakon što je Kuomo podneo ostavku, njegova naslednica, guvernerka Njujorka Keti Hočul, otkrila je da je 12.000 ljudi više umrlo od virusa korona nego što je prijavljeno pod Kuomom.

BONUS VIDEO: Novi pogled na Njujork

 

Komentari

Vaš komentar