Istorijsko suđenje: Sarkozi pred sudom zbog korupcije

Svet 23. nov. 202009:57 > 10:01
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

U Parizu danas počinje suđenje bivšem francuskom predsedniku Nikolasu Sarkoziju, optuženom za korupciju i zloupotrebu uticaja.

Slučaj je prvi u nizu istraga protiv desničarskog političara koji je bio na čelu Francuske između 2007. i 2012. i podignut je posle višegodišnjih pokušaja da se optužbe odbace ili ponište.

Tužilaštvo optužuje Sarkozija i njegovog advokata Tijerija Hercoga da su pokušali da podmite sudiju Gilbera Azibera da im da tajne informacije iz druge istrage protiv bivšeg francuskog lidera. Zauzvrat. Sarkozi je optužen da je ponudio Aziberu udoban posao na Azurnoj obali.

Pročitajte još:

Sarkozi je meta više istraga, od optužbi da je nezakonito dobijao novac od pokojnog libijskog lidera Muamera Gadafija do toga da je uzimao procenat od prodaje oružja Pakistanu.

Francuski detektivi počeli su da prate Sarkozijeve komunikacije u septembru 2013. u okviru istrage optužbi da je primio neprijavljenu i nelegalnu donaciju od 50 miliona evra od Gadafija kako bi finansirao svoju predsedničku kampanju 2007.

Prikupljeni podaci usmerili su ih u potpuno drugom pravcu. Otkriveno je da su bivši predsednik i Hercog tajno komunicirali preko mobilnih telefona koristeći lažna imena. Sarkozi je bio Pol Bizmut, piše Gardijan.

Dodatno prisluškivanje telefonskih razgovora otkrilo je da je Sarkozi bio u kontaktu sa Aziberom, tadašnjim sudijom Kasacionog suda, najvišeg suda u Francuskoj i to preko Hercoga kako bi izvukao poverljive informacije o drugoj istrazi o tome da li je Sarkozi dobio donacije od zanemoćale naslednice L’Oreala, Lilijan Batenkur.

Foto: EPA-EFE/Fernando Alvarado

Istražitelji su zaplenili Sarkozijeve dnevnike u okvoru Batenkurove istage i bivši predsednik je, navodno, želeo da Aziber sazna šta su planirali sa njima. Zauzvrat, obećao je da će pomoći Aziberu da dobije mesto u Monaku.

Pročitajte i:

Slučaj Batenkur je vremenom odbačen ali je tada otvorena istraga o korupciji i zloupotrebi uticaja.

Sakrozi je uvek odlučno demantovao sve optužbe, jednom prilikom navevši da su optužbe „uvreda njegove inteligencije“.

Sarkozi, Hercog i Aziber optuženi su za korupciju i zloupotrebu uticaja. Hercog i Aziber su takođe optuženi za „odavanje profesionalnih tajni“. Ako budu oduđeni mogu da dobiju 10 godina zatvora i velike novčane kazne.

Kancelarija nacionalnog finansijskog tužioca (PNF) optužila je Sarkozija da se ponaša kao „iskusni kriminalac“ a njegove advokate da „parališu“ istragu brojnim žalbama.

Sarkozijeve pristalice, uključujući bivšu ministarku pravosuđa Rašidu Dati zauzvrat optužuju PNF, koji je osnovao Sarkozijev prethodnik, socijalista Fransoa Oland, da deli „političku pravdu“.

Međutim, Fabris Afri, urednik sajta Mediapart, koji je sproveo više istraga vezanim za optužbe o političkoj korupciji, rekao je Osberveru da su Sarkozijevi pokušaji da skrene pažnju sa sebe i upre prstom u pravosudni i politički sistem, „čist populizam“.

„Ovo je istorijsko suđenje u Francuskoj jer će se prvi put predsednik pojaviti pred sudom zbog optužbi za korupciju. Ovo je definitivno ključni i verovatno najveći test za francuske antikorupcionaške sudije“, rekao je Afri.

„Sarkoziju se sudi ali umesto da odgovori na oštužbe, on pokušava da upre prstom u francuski pravosudni sistem i na njih svali krivicu. Ovde imamo bivšeg predsednika koji se ponaša kao Berluskoni i Tramp“, dodao je on.

Očekuje se da će se Sarkozi sledeće godine pojaviti pred sudom u drugom slučaju, takozvanoj „bigmalion aferi“ gde je optužen da je potrošio ogromne sume novca na kampanju 2012. Datumi saslušanja drugih istraga vezanih za Sarkozija još uvek nisu utvrđeni.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar